Naveta Endeavour a fost lansata cu succes, luni, catre Statia Spatiala Internationala, incepandu-si calatoria finala, care isi propune sa descifreze unele dintre marile enigme ale Universului. Naveta care are la bord sase astronauti a ajuns pe orbita in 8 minute si 30 de secunde, potrivit AFP.

Foto:

Barack Obama, care a dorit sa participe la lansarea ce era programata initial in luna aprilie a navetei nu a fost prezent la evenimentul de luni. In schimb, congresmanul Gabrielle Giffords, ranita grav in luna ianuarie dupa ce a fost impuscata la un eveniment public in Arizona, a luat parte la lansarea de luni, in conditiile in care sotul acesteia, Mark Kelly, este unul dintre astronautii de la bordul Endeavour.

Naveta Endeavour urmeaza sa indeplineasca misiunea de a transporta detectorul de particule Alpha Magnetic Spectometer la Statia Spatiala Internationala. AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) este un detector de particule cu camp magnetic care va fi montat la Statia Spatiala Internationala, cu scopul de a masura particule care provin din spatiu, traiectoria si caracteristicile acestora. AMS-02 este echipat cu un magnet permanent, care genereaza un camp magnetic de aproximativ 4000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului. AMS-02 va ramane pe orbita cel putin 10 ani si va cauta dovezi ale prezentei antimateriei si a materiei intunecate in spatiu.

Lansarea finala a navetei, cea cu numarul 25, a fost amanata de mai multe ori, ultima data la inceputul acestei saptamani, din cauza unor defectiuni la sistemul de incalzire.

Lansarea finala a navetei spatiale Endeavour a mai fost amanatatemporar pe 29 aprilie, tot din cauza ingrijorarilor cu privire la sistemul de incalzire al navetei. Lansarea era programata initial pentru data de 30 aprilie. La inceputul lunii aprilie, aceeasi naveta nu a putut fi lansatapentru a nu deranja lansarea navei spatiale rusesti Progress. Amanarea a fost decisa in urma discutiilor cu Agentia Spatiala Rusa si cu celelalte agentii spatiale partenere.