Suzanne Mubarak, sotia fostului lider egiptean Hosni Mubarak, a promis, luni, ca isi va pune intreaga avere la dispozitia statului, la cateva zile dupa ce a fost plasata in arest preventiv in cadrul unei anchete pentru coruptie, a relatat agentia oficiala de stiri Mena, preluata de catre AFP.

Suzanne MubarakFoto: Agerpres

"Suzanne Thabet, 70, sotia fostului presedinte Hosni Mubarak, l-a autorizat pe Assem al-Gohari, seful Agentiei Anti-Coruptie din cadrul Ministerului de Justitie, sa retraga banii din cele doua conturi pe care le detine si sa vanda casa din Cairo", a anuntat agentia Mena.

Agentia Anti-coruptie din Egipt a anuntat vineri ca sotia fostului presedinte Hosni Mubarak va fi arestata pentru 15 zile, intr-o ancheta vizand acuzatiile de coruptie ce i-au fost aduse, transmite Reuters. Surse judiciare au precizat ca Suzanne Mubarak (70 de ani) va fi dusa intr-o inchisoare din Cairo. Suzanne Mubarak este acuzata de imbogatire ilicita si abuz de putere.

In prezent, Suzanne Mubarak se afla sub observatie intr-un spital din Sharm el-Sheikh, unde a fost internata vinri dupa ce a suferit un atac de cord. Sotia fostului presedinte egiptean ramane la terapie intensiva si va avea nevoie de un cateter cardiac, potrivit directorului spitalului.

Hosni Mubarak (83 de ani) se afla sub stare de arest in acelasi spital din Sharm-el-Sheik. Fostul presedinte are mai multe afectiuni cardiace. Intemnitarea sa depinde de evolutia starii de sanatate, potrivit oficialilor citati de AFP.

Cei doi fii ai sotilor Mubarak, Gamal si Alaa, se afla, de asemenea, in detentie preventiva la inchisoarea Tora, situata in sudul capitalei egiptene Cairo.

Autoritatile au inceput deja condamnarea fostilor lideri egipteni pentru acuzatii de coruptie, abuz in functie si insusirea de fonduri. Pana acum, ministrii turismului, Zoheir Garranah, si internelor, Habib El Adly au fost condamnati la 5 si, respectiv 12 ani de inchisoare pentru delapidare.

Ministrul de finante este si el in faza de investigatie, ca multi alti apropiati ai presedintelui si fosti membrii ai executivului.

Mubarak a renuntat la putere in februarie 2011, dupa cateva saptamani de proteste violente ale opozitiei. El este acuzat de coruptie, abuz de putere si reprimarea violenta a demonstratiilor care au dus la inlaturarea sa.

Potrivit cifrelor oficiale, 864 de civili au murit in demonstratiile din lunile ianuarie si februarie si mai mult de 6.000 de persoane au fost ranite.