Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, parea pregatit sa lupte impotriva lui Nicolas Sarkozy la urmatoarele alegeri prezidentiale. Insa, in urma arestarii sale, Partidul Socialist francez trebuie sa gaseasca alta figura politica potrivita pentru aceasta provocare. Publicatia britanica The Guardian trece in revista alternativele socialistilor pentru candidatul la alegerile prezidentiale.

Segolene Royal, Martine Aubry, Arnaud Montebourg, Francois Hollande si Manuel VallsFoto: Colaj foto

Francois Hollande, 56

Fost sef al partidului socialist, absolvent al universitatii de elita "Ecole Nationale d'Administration" (ENA), Hollande a fost un apropiat al fostului premier socialist francez Lionel Jospin, care a pierdut in fata lui Jean-Marie Le Pen in primul tur al alegerilor prezidentiale din anul 2002. Hollande a fost mereu privit drept un candidat "sigur", insa cu o imagine prafuita: mic si indesat, lipsit de carisma, cu imbracaminte si ochelari de moda veche. Anul trecut, Hollande a pierdut din greutate, si-a imbunatatit imaginea si si-a schimbat ochelarii. In consecinta, ar putea fi acum viitorul candidat al partidului socialist francez la algereile prezidentiale.

Segolene Royal, 57

Royal a fost candidatul partidului socialist la ultimele alegeri prezidentiale din Franta, pe care le-a pierdut in fata lui Nicolas Sarkozy. Este cunoscuta pentru admiratia pentru unele dintre politicile lui Tony Blair, neagreate de aripa de stanga a partidului. Royal este unul dintre cei opt copii ai unui ofiter militar, romano-catolic devotat, care obisnuia sa spuna: "eu am cinci copii si trei fete". Membru proeminent al partidului socialist, Royal a absolvit ENA si a fost luata sub aripa politica a fostului presedinte Francois Mitterand. Segolene Royal a fost casatorita cu Francois Hollande si este mama celor patru copii ai politicianului. Cuplul s-a despartit in anul 2007, la o luna dupa esecul lui Royal la alegerile prezidentiale.

Martine Aubry, 60

Succesoarea lui Hollande la carma Partidului Socialist in anul 2008, Aubry este fiica fostului presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors. Ea a servit ca Ministru al Muncii si Ministru al Afacerilor Sociale in anii '90. Este cunoscuta si iubita de catre francezi pentru legea celor 35 de ore de lucru pe saptamana. A absolvit, de asemenea, Ecole Nationale d'Administration. A fost descrisa ca fiind dura, exigenta si ambitioasa, echivalentul frnacez al Angelei Merkel.

Arnaud Montebourg, 48

Un deputat socialist, fost sustinator al lui Royal in 2007, care a cazut in dizgratie dupa ce l-a criticat pe Hollande.

Manuel Valls, 48

Deputat socialist de origine spaniola, care a obtinut cetatenia franceza in anul 1982. Nu este un simpatizant al lui Aubry sau al legii care a facut-o cunoscuta pe aceasta.