Radio Cadena Ser a anuntat ca procurorul Tribunalului Penal International, Luis Moreno Ocampo, va solicita emiterea unor mandate de arestare pentru crime impotriva umanitatii pentru Gaddafi, fiul sau si seful spionajului libian, al-Abdullah Senussi. Postul de radio citeaza surse din cadrul instantei de judecata. Reprezentantii ICC au confirmat faptul solicitarea va fi depusa, luni, insa au refuzat sa ofere detalii suplimentare, informeaza Reuters.

Intr-un interviu recent acordat postului de radio spaniol Cadena Ser, Moreno Ocampo a declarat ca va lua masuri pentru a garanta arestarea lui Gaddafi.

Judecatorii de la Haga vor decide daca mandatele de arestare solicitate de catre procurori vor fi emise.

"Procurorii vor cere mandate de arestare pentru trei persoane considerate a fi responsabile pentru crimele comise in Libia, pe baza dovezilor stranse in timpul anchetei aflate in desfasurare. Judecatorii pot decide sa accepte sau sa respinga cererea si sa solicite Oficiului dovezi suplimentare", a declarat un purtator de cuvant al procuraturii.

Potrivit Radio Cadena Ser, cererea lui Moreno Ocampo include 100 de pagini de marturii ale victimelor represiunii din Libia, precum si interviuri, fotografii si inregistrari video.

Un judecator al ICC poate lua o decizie in termen de 10 zile de la depunere solicitarii. Saptamana trecuta, Moreno Ocampo le-a cerut statelor care participa la operatiunea militara din Libia sa fie gata sa faca arestari, intrucat Tribunalul Penal International nu dispune de forte proprii. Libia nu este stat membru al ICC, asadar nu este obligata sa aresteze suspectii instantei de judecata.