Moartea lui Osama bin Laden ar putea reorienta atat perspectivele militare in ceea ce priveste gruparea al-Qaeda, cat si peisajul politic pentru presedintele american Barack Obama. Moartea liderului retelei teroriste si dezbaterea referitoare la reducerea cheltuielilor federale alimenteaza apelurile pentru declararea victoriei in Afganistan.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de catre Organizatia Gallup pentru USA Today, sase din zece americani considera ca, odata cu inlaturarea lui Osama bin Laden, SUA ar trebui sa puna capat razboiului din Afganistan. Desi perceptia asupra razboiului din Afganistan s-a imbunatatit in urma evolutiilor recente, majoritatea americanilor sunt de parere ca SUA si-au indeplinit misiunea si ar trebui sa isi retraga trupele.

Potrivit sondajului, 59% dintre americani cred ca SUA si-au indeplinit misiunea in Afganistan si ar trebui sa isi retraga trupele. Peste o treime din respondenti, 36%, spun, in schimb, ca SUA "inca mai au lucruri importante de rezolvat in Afganistan si ar trebui sa isi mentina trupele".

Dintre cei chestionati, republicanii sustin cel mai mult ideea de razboi, in general: 69% dintre republicani, 54% dintre independenti si 52% dintre democrati sunt de parere ca Statele Unite nu au facut o greseala prin trimiterea trupelor in Afganistan. Desi majoritatea respondentilor considera ca razboiul nu a fost o greseala, acestia par mai degraba inclinati sa ii puna capat decat sa il duca mai departe.

Patruzeci si unu la suta dintre americani au declarat ca urmaresc indeaproape evolutia situatiei din Afganistan. Cu toate acestea, mai putin de 1% dintre cei intervievati considera ca situatia din Afganistan este cea mai importanta problema cu care se confrunta Statele Unite in prezent.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.018 americani cu varste de peste 18 ani, locuitori ai tuturor celor 50 de state. Marja de eroare este de +/-4 procente.