Fondatorul WikiLeaks, australianul Julian Assange a primit marti un premiu pentru pace acordat de Sydney Peace Foundation pentru "curajul de exceptie in apararea drepturilor omului". Sydney Peace Foundation este un ONG australian asociat Universitatii din Sydney si sustinut de primaria Sydney, anunta Reuters.

Julian AssangeFoto: Reuters

Directorul ONG-ului, profesorul Stuart Rees a declarat ca lupta pentru pace cu justitia implica inevitabil aparitia unor conflicte si controverse. Rees crede ca WikiLeaks este o sursa de regenerare in jurnalism, libertate si poate chiar in politica si critica guvernul Australian pentru sustinerea americanilor in cazul Assange.

WikiLeaks a produs un urias scandal mediatic si diplomatic prin publicarea miilor de documente secrete americane. Unii politicieni americani sustin ca WikiLeaks ar trebui trecuta in categoria organizatiilor teroriste internationale. Pe de alta parte, chiar Assange a sustinut ca dezvaluirile sale au stat la baza revoltelor din Africa de nord si Orientul Mijlociu.

Assange a primit premiul la Londra, oras din care se lupta sa evite extradarea catre Suedia in baza unor controversate acuzatii de violenta sexuala. Acelasi premiu a mai fost acordat in trecut unor personalitati ca Nelson Mandela sau Dalai Lama.