Regele Bahrainului, Hamad bin Isa Al Khalifa, a declarat ca va ridica starea de urgenta pe care a impus-o la mijlocul lunii martie, in incercarea de a inabusi protestele antiguvernamentale. Conform decretului cu numarul 39 pe anul 2011, starea de urgenta va fi ridicata pe data de 1 iunie 2011, anunta agentia de stiri din Bahrain (BNA).

Incidente in BahrainFoto: Agerpres

Ridicarea starii de urgenta este menita sa asigure bancile si guvernele straine ca problemele din ultimele luni au fost depasite si ca regatul incearca sa revina la normal.

Cu o zi inainte de decretarea starii de urgenta, la mijlocul lunii martie, regele Al Khalifa a adus in Bahrain circa o mie de soldati sauditi, pentru a proteja cladirile si instalatiile guvernamentale in contextul confruntarilor violente dintre fortele de securitate si majoritatea siita, potrivit unei surse oficiale de la Riad, citata de Reuters.

Decizia regelui Al Khalifa a starnit reactii impartite.

"Sunt destul de multumit," a declarat Jasim Husain Ali, membru al opozitiei, citat de NY Times. "De asta are nevoie Bahrainul acum: trebuie sa dezvoltam mediul de afaceri si economia politica."

"Este o masura de cosmetizare, menita sa arate comunitatii internationale ca totul a revenit la normal, desi nu este asa," este de parere Nabil Rajab, presedintele Centrului pentru Drepturile Omului din Bahrain. "Nu cred ca aceasta este o initiativa reala, care va rezolva problemele cu care ne confruntam. Daca ar avea aceasta intentie, ar elibera detinutii politici. Conflictul dintre conducatori si popor s-a adancit in ultima luna."

Protestele din Bahrain au inceput la mijlocul lunii februarie, cand oamenii au iesit pe strazile din Manama pentu a cere reforme si introducerea unei monarhii constitutionale. In prezent, acestia isi doresc inlaturarea familiei regale care detine puterea in Golful Persic inca din secolul al XVIII-lea. In anii precedenti s-au inregistrat proteste ale majoritatii siite, care i-au acuzat pe liderii suniti ca nu se preocupa de discriminare, somaj si coruptie. Centrul pentru Drepturile Omului de la Bahrain a acuzat guvernul de torturarea activistilor pentru drepturile omului. Potrivit acestei organizatii, peste 500 de oameni au fost raniti in timpul protestelor de pana acum.