Fortele americane aveau permisiunea de a efectua un raid unilateral in Pakistan. SUA si Pakistan au incheiat un acord secret in urma cu aproape un deceniu, care permitea o operatiune coordonata de catre americani impotriva lui Osama bin Laden pe teritoriul pakistanez. Acordul ar fi fost semnat intre liderul militar Pervez Musharraf si presedintele George W. Bush la sfarsitul anului 2001, potrivit unor oficiali americani si pakistanezi, citati de publicatia britanica The Guardian.

George W. Bush, Pervez Musharraf si Hamid Karzai, in timpul unei intalniri oficiale la Casa AlbaFoto: Reuters

Acordul prevedea ca Pakistanul sa le permita fortelor americane sa efectueze raiduri unilaterale care sa-l vizeze pe bin Laden si pe adjunctul sau, al-Zawahiri. Ambele parti au convenit ca Pakistanul va condamna interventia americana, dar nu va aface nimic pentru a o opri.

"S-a incheiat un acord intre Musharraf si Bush. In momentul in care aveam certitudinea ca bin Laden se ascunde in Pakistan, aveam permisiunea sa venim dupa el. Pakistanul ar fi vociferat putin, dar nu ne-ar fi oprit," a declarat un fost inalt oficial american.

Presupusul acord pune intr-o alta lumina furtuna diplomatica declansata de atacul de la Abbottabad, in urma caruia a fost ucis Osama bin Laden.

Oficialii pakistanezi au insistat ca nu stiau nimic de raidul american. Primul-ministru pakistanez, Yousaf Raza Gilani, a ordonat armatei sa investigheze modul in care Osama bin Laden a reusit sa se ascunda in tara timp de opt ani si a cerut conducerii militare sa raspunda la intrebari in fata Parlamentului, scrie The Telegraph.

Abordand criticile din partea oficialilor americani, inclusiv din partea presedintelui Barack Obama, Gilani a declarat ca "nu este cinstit" ca serviciile secrete pakistaneze sa fie suspectate ca ar fi "in tovarasie" cu al-Qaeda.

"Acuzatiile de complicitate sau incompetenta sunt absurde," a spus el. "Noi nu l-am invitat pe Osama bin Laden in Pakistan." El a avertizat, de asemenea, ca Pakistanul va raspunde prin "forta" la viitoarele raiduri americane.

Intr-un interviu acordat publicatiei Newsweek, fostul presedinte pakistanez, Pervez Musharraf a declarat: "Moartea lui Osama bin Laden este un succes pentru Pakistan si pentru oamenii iubitori de pace din intreaga lume. Insa, exista si un dezavantaj. Atacul in urma caruia a fost ucis bin Laden reprezinta o incalcare a suveranitatii Pakistanului. Cred cu tarie ca pakistanezii sunt foarte sensibili la atacurile care ne incalca spatiul aerian. Deci, acest atac al fortelor americane in Pakistan este o incalcare a suveranitatii noastre".

Pakistanul a anuntat ca le va cere Statelor Unite sa-si reduca personalul militar din tara si a amenintat ca va revizui cooperarea militara in caz ca va avea loc un alt raid similar cu cel in care a fost ucis Osama bin Laden. Armata a admis totusi ca s-au inregistrat "deficiente" in eforturile sale de a-l localiza pe liderul al-Qaeda. Seful armatei Ashfaq Kayani a declarat ca "e foarte clar ca orice actiune similara care incalca suveranitatea va justifica o revizuire a cooperarii militare cu SUA", potrivit Euractiv.ro.