Opozitia libiana va avea acces la un fond fiduciar in valoare de 3 miliarde de dolari, pus la dispozitie de catre statele coalitiei internationale, pentru finantarea regiunile care incearca sa reziste impotriva fortelor pro-Gaddafi. Grupul de contact pentru Libia, reunit saptamana aceasta la Roma, ia in vedere dezghetarea activelor de stat libiene pentru a umple visteria rebelilor, informeaza publicatia britanica The Telegraph.

Initiativa Grupului de Contact prevede acordul ca rebelii sa comercializeze petrolul aflat pe teritoriile aflate sub controlul acestora.

Reprezentantii Consiliului National de Tranzitie au declarat ca rebelii au nevoie de provizii de hrana si medicamente, precum si de bani pentru salariile angajatilor de stat, adaugand ca, fara ajutorul coalitiei internationale, in termen de trei, pana la patru saptamani, acestia se vor confrunta cu penuria de alimente si, astfel, cu o grava criza umanitara.

La reuniunea de la Roma a Grupului de Contact pentru Libia vor participa 22 de state occidentale si din Orientul Mijlociu, impreuna cu ONU, Uniunea Africana si Liga Araba.