In timp ce factiunile palestiniene se pregatesc sa semneze miercuri o intelegere politica oficiala de reconciliere la Cairo, premierul Benjamin Netanyahu face apel la Autoritatea Palestiniana sa nu semneze respectiva reconciliere, care spun israelienii, ar impidica reinceperea discutiilor pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, informeaza CNN.

Reconcilierea incearca sa estompeze in principal diferentele dintre Partidul Fatah si gruparea islamista Hamas. In urma semnarii documentului gruparile vor stabili un guvern comun care se va afla in functiune pana anul viitor cand vor fi organizate alegeri prezidentiale si parlamentare.

Reprezentantii Fatah si Hamas vor forma o comisie speciala pentru problema securitatii. Securitatea a fost un punct de divergenta intre cele doua tabere ajungand la conflict deschis dupa ca Hamas a ocupat Gaza in 2007. Intelegerea dintre cele doua parti este efectiva, in acest moment lipsesc doar semnaturile oficiale.

Netanyahu, care a primit la Ierusalim vizita lui Tony Blair, este extrem de ingrijorat si ii solicita lui Mahmoud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene sa anuleze reconcilierea si sa aleaga calea impacarii cu Israelul. Netanyahu spune ca odata semnata intelegerea nu mai pot exista discutii cu palestinienii pentru ca membrii Hamas vor face parte din noul guvern. Se stie ca gruparea Hamas cere desfiintarea statului Israel si a sustinut actiunile lui bin Laden. In plus,Hamas este considerata grupare terorista de SUA si Israel.