Statele Unite ale Americii au inregistrat "progrese concrete" in ceea ce priveste extinderea securitatii in Afganistan, potrivit unui raport lansat, vineri, de catre oficialii Pentagonului, care au precizat ca succesele de pe campul de lupta din ultimele luni ar putea fi atribuite celor 30.000 de trupe suplimentare trimise de catre presedintele Barack Obama, scrie NY Times.

Trupele americane in AfganistanFoto: Reuters

Tonul optimist al raportului a fost temperat de evaluarile inaltilor oficiali de la Kabul si Washington, care au avertizat ca se asteapta ca gruparile insurgente sa declanseze contraatacuri spectaculoase in viitorul apropiat.

Reprezentantii Pentagonului au convenit ca tonul celui mai recent raport a fost "optimist, dar prudent", in comparatie cu cele din 2009 si 2010, care descriau situatia securitatii din Afganistan drept "deteriorata": "Intr-adevar, au fost realizate progrese tangibile in anumite domenii-cheie".

Generalul american David Petraeus, comandantul fortelor NATO din Afganistan, a avertizat ca acest progres ramane "fragil si reversibil". Exista in continuare un deficit semnificativ in ceea ce priveste cadrele de pregatire, ceea ce impiedica dezvoltarea fortelor afgane. De asemenea, progresele inregistrate in domeniile economice si de guvernare nu au tinut pasul cu cele militare.

"Avem inca multe lucruri de facut," a declarat Petraeus, care se pregateste sa finalizeze propunerile sale pentru retragerea fortelor americane din Afganistan.

Petraeus, care a preluat comanda fortelor NATO din Afganistan in iulie 2010, va fi numit in fruntea CIA.

Congresul american cere rapoarte privind progresul actiunilor din Afganistan de doua ori pe an.