Pastorul american Terry Jones, considerat responsabil pentru manifestatiile violente din Afghanistan dupa ce a "judecat" si a dat foc unui Coran in biserica sa din Florida, a fost arestat, vineri, pentru scurt timp, intr-o suburbie din Dearborn, Michigan. Jones a incercat sa protesteze impotriva "jihadului, a shariei si a radicalizarii Islamului" in fata celei mai mari moschei din Statele Unite, fara a avea insa permisiune, relateaza AFP.

Terry JonesFoto: Agerpres

Un judecator local le-a interzis lui Jones si asistentului sau, Wayne Sapp, sa protesteze in fata moscheei, justificand ca actiunile lor ar putea tulbura ordinea publica. La randul sau, pastorul a explicat: "Coranul a promovat activitati teroriste la nivel mondial", invocandu-si dreptul de a protesta impotriva Islamului, garantat de catre Primul Amendament al Constitutiei Statelor Unite ale Americii.

Intrucat nu au vrut sa se supuna interdictiei, Terry Jones si Wayne Sapp au fost amendati in cele din urma cu cate un dolar fiecare. Pentru ca au refuzat sa plateasca amenda, cei doi au fost inchisi timp de o ora, "pana s-au razgandit", potrivit unui raport al politiei locale.

La inceputul lunii aprilie, mai multi angajati straini ai ONU, intre care si romanul Filaret Motco,au fost ucisiin urma unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea Coranului de catre pastorul din Florida. Jones a afirmat ca este "devastat" din cauza atacului, adaugand insa ca "nu se simte responsabil" pentru violente. Ulterior, el a declarat ca ar putea sa organizeze "un proces" in care sa fie judecat profetul Mahomed.

Pastorul Jonesa arsla data de 21 martie o copie a Coranului, in urma unui "proces" in care cartea sfanta a musulmanilor a fost declarata "vinovata" si "executata".

Jones a ars un exemplar al Coranului in cadrul unei ceremonii deschise publicului, la Gainesville (Florida), in prezenta a circa 30 de persoane. El a declarat ca "nu da inapoi", in ciuda faptului caa primit amenintari cu moartea. In plus, FBI a anuntat ca miscarea islamista Hezbollah a pus o recompensa de 2.4 milioane de dolari pe capul lui Jones.