Crestinii sarbatoresc Cina cea de Taina in Joia Mare, insa noile cercetari sugereaza ca aceasta a avut loc in miercurea de dinaintea rastignirii lui Hristos, relateaza BBC.

Cina cea de TainaFoto: morethings.com

Cercetatorul Colin Humphreys de la Universitatea Cambridge considera ca discrepantele din Evangheliile lui Matei, Marcu, Luca si Ioan au aparut din cauza ca apostolii au folosit atat calendarul evreiesc oficial, cat si calendare mai vechi. Humphreys a concluzionat ca Cina cea de Taina a avut loc pe data de 1 aprilie in anul 33, intr-o seara de miercuri. Acest lucru ar insemna, de asemenea, ca arestarea si interogarea lui Iisus nu au avut loc toate in aceeasi noapte.

Cercetatorul considera ca descoperirile sale ar putea determina fixarea Pastelui in prima duminica din luna aprilie.

In noua sa carte, "Misterul Cinei cea de Taina", cercetatorul foloseste materiale biblice, istorice si astronomice pentru a spulbera incoerenta care invaluie acest eveniment de secole.

In timp ce apostolii Matei, Marcu si Luca spun ca Cina cea de Taina a coincis cu inceperea Pastelui evreiesc, Ioan sustine ca cina a avut loc inainte de aceasta sarbatoare.

"Acest lucru i-a nedumerit pe cercetatori timp de secole, fiind considerat cel mai 'spinos' subiect din Noul Testament," a declarat Humphreys in cadrul programului BBC Today.

"Daca vom studia evenimentele petrecute intre Cina cea de Taina si rastignire, descrise in Evanghelii, ne vom da seama ca ar fi fost imposibil ca acestea sa fi avut loc toate in noapte de joi spre vineri. De fapt, cele patru Evanghelii sunt perfect de-acord, doar ca folosesc calendare diferite," a conchis Humphreys.