Muammar Gaddafi a facut apel direct la Barack Obama pentru a opri ceea ce liderul libian a numit "un razboi nedrept". Intr-o scrisoare de trei pagini, obtinuta de Associated Press, Gaddafi l-a implorat pe Obama sa opreasca campania aeriana condusa de NATO, pe care el a numit-o "un razboi nedrept impotriva unui popor mic dintr-o tara in curs de dezvoltare" si i-a urat succes presedintelui in viitoarele alegeri, scrie The Guardian.

UPDATE 23.10: Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, intrebata despre scrisoarea trimisa de catre Gaddafi lui Barack Obama: "Gaddafi stie ce trebuie sa faca: sa inceteze violentele, sa isi retraga trupele din orasele pe care le-a ocupat cu forta si ia o decizie cu privire la renuntarea la putere si parasirea Libiei".

"Sunteti un om care are suficient curaj pentru a anula o actiune gresita", a scris Gaddafi in scrisoarea adresata presedintelui american, care a fost trimisa la Departamentul de Stat si transmisa ulterior Casei Albe.

"De dragul pacii mondiale, al prieteniei dintre popoarele noastre, de dragul economiei si al cooperarii in domeniul securitatii (...) sunteti in pozitia de a mentine NATO in afara Libiei", a scris Gaddafi.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a confirmat primirea scrisorii lui Gaddafi, insa a respins faptul ca liderul american ar fi facut apel la o incetare a focului: "Conditiile pe care le-a prevazut presedintele sunt clare", a declarat Carney.

Adresandu-i-se lui Obama cu "fiul nostru" si "excelenta", Gaddafi a scris ca tara sa a fost ranita "mai mult moral decat fizic" de catre campania NATO si ca "o societate democratica nu poate fi construita cu ajutorul rachetelor si al avioanelor". Liderul libian a reiterat, de asemenea, faptul ca dusmanii sai, care detin controlul asupra orasului Benghazi, sunt membri ai gruparii al-Qaeda. Gaddafi a mai scris ca tara sa a fost supusa unor sanctini internationale nedrepte si unei "agresiuni militare armate directe", comandate de catre Ronald Reagan, care l-a numit pe liderul libian "cainele turbat al Orientului Mijlociu" ("Mad Dog of the Middle East").

"In ciuda tuturor lucrurilor care s-au intamplat, veti ramane mereu fiul nostru. Noi inca ne rugam sa fiti in continuare presedintele Statelor Unite ale Americii si speram ca veti obtine victoria in urmatoarea campanie electorala", a mai scris Gaddafi.

Scrisoarea a fost trimisa pe 5 aprilie de la Tripoli, fiind semnata "Mu'aumer Qaddaffi, Sef al Revolutiei".

Avioanele americane de lupta angajate de Statele Unite in campania internationala in Libia, au fost retrase - au anuntat surse oficiale de la Pentagon, preluate de France Presse. Totusi, aparatele sunt pregatite sa intervina in cazul in care NATO ar solicita acest lucru.

Fiul nostru, Excelenta,

Presedintele Obama

S.U.A.

Am fost raniti mai mult din punct de vedere moral decat fizic din cauza vorbelor si faptelor dumneavoastra si a ceea ce s-a intamplat impotriva noastra. In ciuda tuturor acestor lucruri, veti ramane mereu fiul nostru.

Noi inca ne rugam ca dumneavoastra sa fiti in continuare presedintele Statelor Unite ale Americii si speram ca veti obtine victoria in viitoarea campanie electorala.

Sunteti un om care are suficient curaj pentru a anula o actiune gresita. Sunt sigur ca sunteti in masura sa va asumati aceasta responsabilitate.

Aveti la dispozitie suficiente dovezi, avand in vedere faptul ca sunteti presedintele celei mai mari puteri ale lumii de astazi, ca sa va dati seama ca NATO duce un razboi nedrept impotriva unui popor mic dintr-o tara in curs de dezvoltare.

Aceasta tara a fost deja supusa embargoului si sanctiunilor si, in plus, a suferit o agresiune militara armata directa in timpul lui Reagan.

Aceasta tara este Libia. Prin urmare, pentru infaptuirea pacii in lume... a prieteniei dintre popoarele noastre... si de dragul economiei si a cooperarii in domeniul securitatii si impotriva terorii, sunteti in pozitia de a mentine NATO in afara Libiei pentru totdeauna.

Dupa cum stiti prea bine, democratia si construirea unei societati civile nu pot fi realizate prin folosirea rachetelor si a aeronavelor sau prin sprijinirea membrilor armati ai al-Qaeda din Benghazi.

Dumneavoastra - insiva - v-ati declarat in mai multe randuri, chiar in cadrul Adunarii Generale a ONU, unde am fost martor, ca America nu este responsabila pentru securitatea altor popoare. Ca America nu face altceva decat sa ajute. Acesta este rationamentul corect.

Fiul nostru drag, Excelenta, Baraka Hussein Abu Oumama, interventia dumneavoastra in numele Statelor Unite ale Americii este o necesitate, pentru ca NATO sa se retraga in cele din urma din Libia. Libia trebuie lasata libienilor din cadrul Uniunii Africane.

Problema sta acum, dupa cum urmeaza:

1. Ne confruntam cu o interventie politica si militara NATO.

2. Bandele armate ale al-Qaeda exercita putere si teroare in continuare, nepermitandu-le oamenilor sa se intoarca la vietile lor normale.

Mu'aumer Qaddaffi

Sef al Revolutiei