General Electric isi apara reactorul de tip Mark 1, care echipeaza centralele nucleare de la Fukushima. Grupul american a negat cu tarie acuzatiile potrivit carora ar exista deficiente in proiectarea reactorului care echipeaza cinci dintre cele sase unitati ale centralei japoneze afectate de cutremurul de la 11 martie, informeaza AFP.

"Reactorul Mark 1 este in concordanta cu cerintele si a functionat foarte bine timp de 40 de ani. Mecanismul sau de izolare a fost schimbat in anii '80 pentru a fi in concordanta cu imbunatatirile tehnologice si modificarile de reglementare. Toate modificarile ulterioare cerute de catre autoritati au fost efectuate", se arata in comunicatul emis de General Electric.

Reactoarele din generatia Mark 1 au fost printre cele mai populare modele ale anilor '60 si '70. Douazeci si trei de astfel de reactoare au fost instalate in Statele Unite si 32 in intreaga lume.

General Electric nu au precizat daca reactoarele pot face fata unui cutremur de 9 grade, ca cel care a zguduit Japonia saptamana trecuta. "Credem ca este prea devreme pentru a spune exact ce s-a intamplat in fiecare dintre reactoarele din centralele de la Fukushima", a mai declarat grupul american.

​​