Armata libiana le-a dat un ultimatum locuitorilor capitalei insurgentilor Benghazi, avertizandu-i sa paraseasca zonele controlate de catre rebeli si cele de depozitare a armamentului pana la miezul noptii (22 GMT), potrivit unei declaratii transmise de catre televiziunea Al-Libia si citata de Reuters. Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat ca nu se asteapta la o "batalie".

"Armata va intra in Benghazi sa va sprijine si sa curete orasul de bandele inarmate", se arata in declaratia transmisa de televiziunea libiana.

Potrivit televiziunii libiene, sustinatorii lui Gaddafi au manifestat marti in Benghazi, insa jurnalistii straini nu au putut confirma acest lucru. La acest moment, natura actiunii care va urma in timpul acestei nopti nu este clara.

Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat ca nu se asteapta la o "batalie" pentru recastigarea controlului asupra orasului Benghazi - principalul bastion rebel din estul tarii. Intrebat de catre jurnalistii televiziunii publice daca se asteapta la o lupta armata in Benghazi, Gaddafi a raspuns: "Nu, nu cred ca va exista o lupta". "Toate aceste locuri in care rebelii s-au fortificat sunt acum cu ajutorul oamenilor", a mai declarat Gaddafi, descriindu-i pe rebeli ca fiind "membri Al-Qaida" si "teroristi" invinsi.

UPDATE ora 01.00: "In Benghazi este liniste", a declarat un locuitor al orasului pentru Reuters, dupa ce armata i-a avertizat pe libieni sa paraseasca capitala opozitiei pana la miezul noptii.

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a anuntat miercuri ca si-a retras personalul din orasul Benghazi - bastionul insurgentilor - intrucat fortele pro-Gaddafi s-au apropiat foarte mult.

"CICR si-a transferat personalul in orasul Tobruk, unde va continua sa ofere asistenta victimelor conflictului", se arata intr-un comunicat emis de catre organizatie.

Potrivit AFP, inainte de a se retrage, Crucea Rosie a lasat in Benghazi ajutoare alimentare care pot acoperi nevoile a 15.000 de persoane timp de o luna.

"Suntem nevoiti sa ne retragem din Benghazi si din Ajdabiya, insa suntem extrem de ingrijorati de ceea ce se va intampla cu civilii bolnavi sau raniti. Vom mentine dialogul cu ambele parti aflate in conflict si vom incerca sa ne intoarcem in Benghazi, de indata ce situatia ne va permite acest lucru", a declarat Simon Brooks, seful misiunii CICR.