Orientul Mijlociu este regiunea cea mai militarizata din lume, potrivit Stockholm International Peace Research Institute. Popoarele suprimate considera ca influenta Statelor Unite este o cauza majora a problemelor actuale din regiune, conducand la o crestere a militantismului islamic, a terorismului si a sentimentului anti-vest, in special anti-SUA.

Barack Obama, George W. Bush, Hillary Clinton, Muammar GaddafiFoto: Colaj foto

Timp de multi ani, administratiile americane au dat dovada de dualism in ceea ce priveste Orientul Mijlociu, propovaduind meritele democratizarii, insa fara a face ceva pentru a-i forta pe despotii din regiune sa isi reformeze tarile. Administratia Bush a pus capat acestei strategii duale, folosind forta atat in Afganistan cat si in Irak.

Obama a fost ales de catre un numar mare de americani care au regretat costurile politicii lui Bush. Totusi, in loc de doctrina Bush nu a venit nimic. Discursul pe care Obama l-a tinut la Cairo in anul 2009 a intins o mana lumii musulmane. Nu este clar insa cui ii este intinsa aceasta mana: tiranilor sau popoarelor in sine.

Casa Alba a declarat miercuri ca nu a luat inca nicio hotarare cu privire la o strategie de combatere a crizei libiene. Confirmand ca inalti functionari ai administratiei americane s-au intalnit miercuri, la Casa Alba pentru a discuta despre un curs adecvat de actiune, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, Jay Carney, a cautat sa minimalizeze importanta intalnirii: "Aceasta intalnire nu va conduce la o decizie. Este pur si simplu o intalnire in care evenimentele din Libia au fost revizuite si discutate", a declarat Carney, citat de AFP.

Niciun efort concret nu a fost lansat pentru lumea araba. Rezultatul este ca nu avem nici cea mai vaga idee cine va umple golurile de putere de astazi. Tinerii care stau la baza acestor revolte nu vor deveni noii lideri ai lumii arabe. Rezultatul mult mai probabil - similar cu cel al revolutiilor din trecut - va fi ca puterea va trece la tabara cea mai bine organizata, la cea mai radicala - in acest caz, islamistii ca Fratia Musulmana.

Revolutiile din Africa de Nord si Orientul Mijlociu ar putea deveni mult mai violente si s-ar putea transforma intr-un razboi in toata regula, din care sa iasa la iveala un inamic precum Franta lui Napoleon, Uniunea Sovietica a lui Stalin sau China lui Mao.

Relatiile americano-libiene:

Ianuarie 1986 - Presedintele american Ronald Reagan a hotarat incetarea relatiilor economice si comerciale cu Libia, inghetand toate activele libiene din Statele Unite.

Aprilie 1986 - Libia este acuzata de un atac asupra unei discoteci ocupate de catre militari americani in Berlinul de Vest. Atentatul a ucis trei persoane si a ranit mai mult de 200.

Aprilie 1986 - Aeronave americane bombardeaza Tripoli, Benghazi si resedinta liderului libian Muammar Gaddafi. Peste 40 de persoane sunt ucise, inclusiv fiica adoptata a lui Gaddafi.

Decembrie 1988 - Zborul Pan Am 103 de la Londra la New York este atacat deasupra Scotiei: 259 de persoane si-au pierdut viata la bord si 11 la sol, in Lockerbie. Pe 22 februarie 2011, in timpul protestelor libiene, fostul Ministru al Justitiei Mustafa Mohamed Al Abud Jeleil a declarat intr-un interviu pentru ziarul suedez "Expressen" ca Muammar al-Gaddafi a ordonat personal atentatul.

Aprilie 1999 - Libia preda doi suspecti in atacul asupra zborului Pan Am 103. Acestia sunt judecati in Olanda, in temeiul dreptului scotian. UE suspenda sanctiunile impotriva Libiei.

Ianuarie 2001 - Abdel Basset al-Megrahi este gasit vinovat de crima, iar Al-Amin Khalifa Fahima este achitat. Megrahi este condamnat la inchisoare pe viata.

Martie 2003 - Libia ajunge la un acord politic cu Statele Unite si Marea Britanie privind acceptarea responsabilitatii civile pentru atacul asupra aeronavei. Libia este de acord sa plateasca aproximativ 2,7 miliarde de dolari in total.

Ianuarie 2004 - Are loc vizita primei delegatii americane in Libia, de la venirea la putere a lui Gaddafi.

Iunie 2004 - SUA reia relatiile diplomatice cu Libia, dupa 24 de ani.

Septembrie 2004 - Libia semneaza un acord prin care se obliga sa plateasca despagubiri in valoare de 35 de milioane de dolari familiilor celor 160 de victime ale bombardamentului din 1986, din Berlin.

Septembrie 2004 - Presedintele american George W. Bush renunta in mod oficial la embargo-ul comercial al Statelor Unite privind Libia.

11 februarie 2005 - Statele Unite ale Americii renunta la restrictia potrivit careia diplomatii libieni din SUA nu aveau voie sa se indeparteze mai mult de 25 de mile de Washington sau New York.

15 mai 2006 - Administratia Bush spune ca va restabili legaturile formale cu Tripoli si ca va scoate Libia de pe lista tarilor considerate sponsori ai terorismului.

11 iulie 2007 - Bush anunta ca va trimite primul ambasador al SUA la Tripoli, dupa aproape 35 de ani, potrivit Reuters.

Operatiunile companiilor petroliere americane in Libia:

Libia produce in prezent 500.000 de barili de petrol pe zi, fata de 1,6 milioane inainte de izbucnirea protestelor, la mijlocul lunii februarie, a declarat miercuri seara Shukri Ghanem, presedintele libian al Societatii Nationale a Petrolului, citat de AFP. In ceea ce priveste raidurile aeriene ale armatei care au lovit miercuri instalatiile petroliere din apropierea orasului Ras Lanuf, detinut de rebeli, Ghanem a spus: "Din fericire, explozia de astazi a avut loc la o instalatie mica".

Revolta din Libia a dus la un apel al senatorului american John Kerry - presedintele Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului, ca toate companiile petroliere americane sa inceteze imediat operatiunile din Libia, informeaza Reuters.

ConocoPhillips (COP.N)

ConocoPhillips, a treia cea mai mare companie de petrol din SUA, detine 16,3 la suta din concesiunile libiene de la Waha. Productia neta de petrol din Libia a ajuns la o medie de 45.000 de barili pe zi in 2009 - aproximativ 2% din productia la nivel mondial - in scadere de la 47.000 de mii de barili pe zi in 2008.

Maraton Corp Oil (MRO.N)

Maraton Corp Oil detine 16 la suta din concesiunile din bazinul Sirte. Programul sau de explorare din 2009 a inclus forarea a patru sonde. Vanzarile nete de hidrocarburi lichide din Libia au ajuns la 46.000 de barili pe zi in 2009, sau 19% din vanzarile totale.

Hess Corp (HES.N)

In 2009, Hess Corp a produs 22.000 de barili de titei proveniti din Libia, pe zi - aproximativ 8% din productia sa bruta. La sfarsitul anului 2009, 23 % din rezervele sale s-au dovedit a fi in Africa. Impreuna cu partenerii sai Oasis Group, Hess dezvolta operatiuni in Waha.

Occidental Corp Petroleum (OXY.N)

Occidental, cea de-a patra cea mai mare companie de petrol din SUA, a castigat 243 de milioane de dolari din vanzarile nete din Libia in anul 2009, sau mai putin de 2% din vanzarile sale totale. Productia sa a crescut in 2010, iar Oxy vrea sa isi dubleze productia din Libia pana in 2014.

Ce masuri concrete a luat Occidentul la revolta din Libia:

NATO nu va interveni in Libia fara un mandat al ONU, dar lumea nu poate ramane cu arma la picior in fata unor actiuni care sunt asimilate crimelor impotriva umanitatii, a declarat luni secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP. "Condamnam cu fermitate recursul la forta impotriva poporului libian. Violarea drepturilor omului si a legilor umanitare internationale este scandaloasa", a spus Rasmussen. Dar, a repetat secretarul general, in mai multe randuri, "NATO nu are intentia de a interveni" fara un mandat al ONU, chiar daca oficialii Aliantei atlantice au primit consemnul de a se pregati pentru orice eventualitate.

Cele mai multe state si organisme supranationale l-au condamnat pe Gaddafi pentru utilizarea armatei si a mercenarilor impotriva civililor libieni. Pe de alta parte, Daniel Ortega, Fidel Castro si Hugo Chavez si-au exprimat sprijinul pentru Gaddafi. Potrivit BBC, la 19 februarie, Silvio Berlusconi a spus ca nu vrea sa il "tulbure" pe Gaddafi, dar doua zile mai tarziu el a numit atacurile asupra protestatarilor drept "inacceptabile".

Dupa o intalnire de urgenta, la 22 februarie, Liga Araba a suspendat Libia, care nu va mai avea dreptul de a lua parte la reuniunile Consiliului. Libia a fost, de asemenea, suspendata din Consiliul Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, prin votul unanim al Adunarii Generale. Guvernele Marii Britanii, Canadei, Elvetiei, Statelor Unite ale Americii, Germaniei si Australiei au luat masuri pentru inghetarea activelor lui Gaddafi si ale asociatilor sai, anunta Reuters.

Pe 26 februarie, Consiliul de Securitate al ONU a votat in unanimitate o rezolutie care impune sanctiuni stricte, inclusiv interdictii de calatorie, impotriva lui Gaddafi si a membrilor guvernului sau, scrie BBC.

Tribunalul Penal International va demara investigatii in cazul lui Gaddafi, ca urmare a sesizarilor primite: masurile luate de Gaddafi dupa inceperea protestelor libiene s-ar putea constitui in crime impotriva umanitatii, prin incalcarea legii internationale, informeaza New York Times.

Organizatia Interpol a emis o alerta globala, cunoscuta sub numele de "Orange Notice", impotriva colonelului Muammar Gaddafi si a altor 15 lideri de la Tripoli, inclusiv membri ai familiei sale si consilieri apropiati. Interpol incearca astfel "sa avertizeze statele membre in legatura cu pericolul reprezentat de deplasarea acestor persoane, precum si cu bunurile pe care le poseda".

Tony Blair i-a cerut lui Muammar Gaddafi sa inceteze crimele impotriva protestatarilor. Tony Blair, care a fost aspru criticat pentru imbratisarea acordata dictatorului Muammar Gaddafi in timpul unei vizite la Tripoli, i-a telefonat liderului libian pentru a incerca sa il convinga sa nu mai ucida protestatarii.

Primul-ministru britanic David Cameron a propus ideea unei zone de interdictie aeriene, care l-ar impiedica pe Gaddafi sa isi foloseasca avioanele militare impotriva civililor. Italia a spus ca va sprijini o zona de interdictie aeriana in cazul in care aceasta va fi sustinuta de Organizatia Natiunilor Unite, potrivit MSNBC.

Secretarului american al apararii, Robert M. Gates a fost precaut referitor la aceasta optiune, avertizand Congresul american ca o asa-zisa zona "no-fly" ar trebui sa inceapa cu un atac asupra apararii antiaeriene. Aceasta propunere a fost respinsa de Rusia si China, scrie New York Times.

Reprezentantul permanent al SUA in Consiliul NATO, Ivo Daalder, a anuntat ca NATO a decis sa intensifice misiunea de supraveghere a aeronavei E-3 AWACS la 24 de ore pe zi, potrivit Aircraft Zurf.

The Independent scrie ca pe 7 martie guvernul SUA a cerut Arabiei Saudite sa furnizeze arme rebelilor din Benghazi. Sauditii au spus ca adversarii lui Gaddafi au nevoie de rachete anti-tanc, mortiere si de rachete sol-aer.

Ajutoare Internationale:

Pe 2 martie, nava regala HMS York, a ajuns la Benghazi, transportand ajutoare umanitare donate de guvernul suedez. Donatia adresata Centrului Medical din Benghazi ar fi trebuit sa aterizeze direct pe aeroportul din Benghazi, dar cand acesta a fost inchis, a fost deturnata in Malta. Transportul aa fost transferate de la aeroport la fregata in cel mai scurt timp de catre Fortele Armate malteze, anunta BBC.

Pe 8 martie, un convoi de camioane al Natiunilor Unite pentru World Food Programme (WFP) au intrat in Libia, informeaza Reuters.