Unde au inceput revoltele din Lumea Araba? De ce? Ce se intampla? Cine este implicat? Cum au raspuns guvernele la cerintele protestatarilor? Citeste o analiza a problemelor din toate tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, de la monarhia fundamentalista din Arabia Saudita, la cele constitutionale din Bahrain si Iordania si de la dictatura libiana la pseudo-democratiile din Yemen si Sudan.

Revoltele din Lumea ArabaFoto: Colaj foto

LIBIA:

NATO nu va interveni in Libia fara un mandat al ONU, dar lumea nu poate ramane cu arma la picior in fata unor actiuni care sunt asimilate crimelor impotriva umanitatii, a declarat luni secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.

Aviatia a bombardat portul petrolier strategic Ras Lanouf. Fortele pro-Gaddafi au bombardat luni portul petrolier strategic Ras Lanouf, in estul Libiei, unde opozantii au recurs la artileria anti-aeriana pentru a se apara, relateaza AFP. Anterior, un alt atac aerian a lovit la aproximativ 5 km sud-est de Ras Lanuf. Fortele pro-Gaddafi par sa faca progrese in orasul Bin Jawad. Orasul a fost puternic contestat peste weekend, cand cel putin cinci persoane si-au pierdut viata. Natiunea aluneca tot mai adanc in razboiul civil dintre fortele anti-guvernamentale si sustinatorii dictatorului, care isi disputa controlul asupra oraselor din intreaga tara. Potrivit ONU, aproximativ 200.000 de oameni au parasit tara pana la acest moment. Majoritatea sunt muncitori straini, refugiati in Tunisia si Egipt.

Background:

Protestele in Libia au inceput in februarie, cand demonstrantii au ocupat un proiect de locuinte coordonat de catre guvern. Guvernul lui Gaddafi a incercat sa domoleasca manifestatiile prin alocarea unui fond de 24 de miliarde de dolari pentru locuinte si dezvoltare. O luna mai tarziu, a izbucnit o noua serie de proteste, atunci cand politia a arestat rudele celor ucisi in masacrul de la inchisoarea Abu Salim, din anul 1996, potrivit Human Rights Watch. Somajul ridicat si nemultumirea generalizata a libienilor au alimentat protestele.

YEMEN:

Militantii al-Qaeda au ucis patru soldati yemeniti, duminica, 6 martie. Potrivit unei declaratii a Ministrului de Interne, soldatii care faceau parte din Garda Republicana au fost atacati in Marib, la 172 de km est de capitala, Sanaa. De asemenea, in incidente separate, doi ofiteri ai agentiei de inteligenta au fost asasinati.

SUA recomanda cetatenilor sai sa paraseasca statul Yemen. SUA au indemnat cetatenii sai aflati in Yemen duminica sa paraseasca teritoriul tarii, iar pe cei care intentionau sa calatoreasca acolo sa isi anuleze planurile, din cauza violentelor provocate de protestele opozitiei, informeaza Reuters. Acelasi apel a fost facut si de Marea Britanie, sambata, 5 martie.

Background:

Protestatarii ce inlaturarea presedintelui Ali Abdullah Saleh, care conduce Yemen-ul incepand din anul 1978. Tara a fost devastata de o revolta musulmana siita, represiunile americane care au drept tinta al-Qaeda si de o grava penurie de apa. Protestele sunt alimentate de somajul ridicat, saracia generalizata, coruptia guvernamentala si lipsa de libertate politica. Saleh a promis ca nu va mai candida la urmatoarele alegeri prezidentiale. Actualul mandat se termina in anul 2013.

BAHRAIN:

Un numar mare de oameni au protestat duminica, 6 martie, in fata palatului in care avea loc o intalnire de guvern, informeaza AFP. Manifestantii au scandat sloganuri impotriva primului-ministru Sheikh Khalifa Bin Salman Al-Khalifa.

Background:

Protestele au inceput la mijlocul lunii februarie, cand oamenii au iesit pe strazile din Manama pentu a cere reforme si introducerea unei monarhii constitutionale. In prezent, acestia isi doresc inlaturarea familiei regale care detine puterea in Golful Persic inca din secolul al XVIII-lea. In anii precedenti s-au inregistrat proteste ale majoritatii siite, care i-au acuzat pe liderii suniti ca nu se preocupa de discriminare, somaj si coruptie. Centrul pentru Drepturile Omului de la Bahrain a acuzat guvernul de torturarea activistilor pentru drepturile omului. Peste 500 de oameni au fost raniti in timpul protestelor de pana acum.

IRAN:

Politia iraniana a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestatie a opozitiei in centrul Teheranului, anunta site-ul de opozitie Kaleme.com, citat de AFP. Confruntarile au fost semnalate in special in jurul universitatii din Teheran, potrivit sursei citate. Ciocnirile s-au produs in momentul in care fortele de ordine, masiv amplasate in centrul capitalei, incercau sa impiedice mai multe adunari, spune site-ul opozitiei, care vorbeste de "un mare numar de manifestanti".

Background:

In Iran, opozitia fata de clericii aflati la guvernare a fiert la foc mic inca de la momentul alegerilor din 2009, cand sute de mii de oameni au umplut strazile Teheranului, pentru a denunta re-alegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad drept frauduloasa.

TUNISIA:

Trei ministri tunisieni au demisionat saptamana trecuta, dupa ce primul-ministru Mohamed Ghannouchi si-a anuntat demisia pe 27 februarie, la o zi dupa ce trei persoane au fost ucise in timpul protestelor din capitala Tunis, anunta AFP. Demisionarii sunt Ministrul invatamantului superior si al cercetarii stiintifice, Ahmad Ibrahim, secretarul de invatamant superior, Faouzia Farida Charfi si Ministrul planificarii si cooperarii internationale, Mohamed Nouri Jouini.

Background:

Revolta a fost declansata atunci cand un absolvent de facultate si-a dat foc, pentru ca politia ii confiscase taraba de fructe, lasandu-l astfel fara singura sa sursa de venit. Protestatarii se plang de somajul ridicat, coruptie, cresterea preturilor si accelerarea luptelor politice. Un guvern interimar a preluat puterea dupa ce presedintele autocrat Zine El Abidine Ben Ali a fost nevoit sa paraseasca tara pe 14 ianuarie. Revolta din Tunisia a starnit proteste si in alte tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

IRAK:

Atacatori mascati au ars corturile protestatarilor peste noapte in principalul oras din regiunea Kurdistan din Irak, duminica 6 martie. Sute de manifestanti s-au adunat mai tarziu in Sulaimaniya pentru un alt protest impotriva lui Massoud Barzani, presedintele guvernului regional din Kurdistan, potrivit Reuters.

Background:

Protestele care au izbucnit in urma cu trei saptamani in nordul Irakului au ucis cinci persoane si au ranit 158 pana in prezent, potrivit unei declaratii a sefului departamentului de urgenta, Dr. Nozad Ahmed, citat de CNN. Protestatarii din regiunea kurda, mai ales in Sulaimaniya, cer reforme politice din partea guvernului regional Barzani si a Partidului Democrat din Kurdistan. Ca si protestele din alte zone din Irak, manifestantii se plang de coruptie, somaj si serviciile de baza. Protestatarii doresc sa se puna capat frecventelor pene de curent si penuriei de alimente.

EGIPT:

Protestatarii s-au ciocnit cu fortele armate in fata cladirii Ministerului de Interne, dupa ce s-au vehiculat informatii potrivit carora documentele legate de regimul liderului alungat, Hosni Mubarak, au fost distruse, anunta AFP. Nabil Elaraby, un fost judecator la Curtea Internationala de Justitie, a preluat functia de Ministru de Externe al Egiptului duminica, potrivit presei de stat. Elaraby il inlocuieste pe Ahmed Aboul Gheit, care a ocupat functia din anul 2004.

Background:

Nemultumirile care i-au determinat pe egipteni sa il rastoarne pe Hosni Mubarak au fost legate in special de coruptie si abuzuri. De asemenea, demonstrantii au acuzat monopolul de putere pe care Mubarak l-a detinut timp de 30 de ani, lipsa alegerilor libere, problemele economice, printre care preturile mari ale alimentelor, salariile mici si somajul ridicat. De la plecarea lui Mubarak, Egiptul a fost condus de un consiliu militar. Egiptenii au continuat sa protesteze in Piata Tahrir din Cairo, pentru a-i indemna pe noii conducatori sa puna in aplicare reformele promise. Ei au fortat Consiliul Suprem sa adopte o ordonanta de urgenta care sa faciliteze eliberarea prizonierilor politici. Protestatarii cer acum reprezentare civila in guvern.

COASTA DE FILDES:

Presedintele american Barack Obama a deblocat un ajutor umanitar in valoare de 12,6 milioane de dolari pentru refugiatii tulburarilor recente din Coasta de Fildes, a declarat luni Casa Alba, citata de AFP. Organizatia Natiunilor Unite intentioneaza sa suplimenteze misiunea de mentinere a pacii in Coasta de Fildes cu peste 2000 de militari, pe fondul escaladarii violentelor. Decizia a venit la cateva zile dupa ce 6 femei au fost impuscate mortal in timpul unui protest impotriva liderului ivorian, in capitala comerciala a Coastei de Fildes, Abidjan, informeaza The Independent.

Background:

Laurent Gbagbo, liderul in exercitiu, a sfidat solicitarile de demisie dupa ce o comisie electorala a declarat ca acesta a pierdut alegerile prezidentiale din noiembrie, in fata contracandidatului sau, Alassane Ouattara. Autoritatile se asteapta ca violentele post-electorale prelungite sa fulmineze intr-un razboi civil. ONU a declarat ca numarul mortilor din noiembrie pana in prezent se ridica la 365. Comunitatea internationala - inclusiv Natiunile Unite - il considera pe Ouattara ca fiind liderul legitim.

ARABIA SAUDITA:

Dupa doua zile de demonstratii, Ministrul de Interne al Arabiei Saudite a avertizat sambata, 5 martie, ca va autoriza fortele de securitate sa ia orice fel de masuri impotriva protestatarilor care incalca legile si tulbura linistea publica, informeaza Reuters. Demonstrantii au cerut eliberarea prizonierilor siiti retinuti fara motiv, crearea unei monarhii constitutionale, drepturi si reforme. In Arabia Saudita demonstratiile, protestele si grevele sunt ilegale, pentru ca sunt considerate impotriva legii Sharia si a valorilor traditionale. La sfarsitul lunii trecute, Regele Abdullah a anuntat o serie de masuri radicale, menite sa reduca dificultatile economice.

IORDANIA:

Economia Iordaniei a fost lovita de criza economica globala si de cresterea preturilor materiilor prime, iar situatia somajului in randul tinerilor este similara cu cea din Egipt. Regele Abdullah al II-lea a declarat ca incearca sa transforme actualele proteste intr-o oportunitate pentru reforme. El a instalat un nou cabinet ca urmare a protestelor anti-guvernamentale. Noul guvern are un mandat pentru reforma politica si este condus de un fost general.

MAURITANIA:

Protestele au inceput in ianuarie, dupa ce un barbat si-a dat foc in fata palatului prezidential din Mauritania. In ultimii sase ani tara care se invecineaza cu Algeria si Mali s-a confruntat cu doua lovituri de stat fara varsare de sange. Mohamed Ould Abdel Aziz a fost ales presedinte in 2009. Protestatarii cer crearea de locuri de munca, schimbari economice si politice si stoparea coruptiei.

ALGERIA:

Protestele au inceput in luna ianuarie din cauza cresterii preturilor la alimente, a somajului ridicat si a problemelor cu locuintele. Manifestatiile au inceput in Alger, dar s-au extins si in alte orase dupa ce protestatarii au rasturnat regimurile din Tunisia si, mai tarziu, din Egipt. Pe 22 februarie, Algeria a ridicat starea de urgenta din ultimii 19 ani. Actiunea elimina restrictiile privind libertatea de exprimare si de intrunire, impuse in trecut pentru a combate insurgenta islamista. Presedintele algerian Abdelaziz Bouteflika a anuntat luna trecuta ca va renunta la declaratia de urgenta, impusa initial in 1992 si apoi reinnoita pe termen nedeterminat in anul 1993. Analistii considera anuntul lui Bouteflika referitor la ridicarea starii de urgenta, drept o incercare de a decapita o revolta similara.

DJIBOUTI:

Mii de oameni au marsaluit in semn de protest prin Djibouti, dupa ce in urma cu cateva zile politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i opri pe manifestanti, informeaza CNN. Protestatarii i-au cerut presedintelui Ismail Omar Guelleh - a carui familie a condus tara de la independenta fata de Franta din 1977 - sa renunte la putere inaintea alegerilor programate in luna aprilie. Guelleh este presedinte din 1999 si intentioneaza sa candideze pentru un al treilea mandat. Stagnarea economica este un alt motiv care alimenteaza protestele. Djibouti gazduieste Camp Lemonnier, singura baza militara americana de pe continentul african.

Citeste Analiza integrala pe Euractiv.ro