Vaticanul a admis ieri ca preoti catolici din cel putin 23 de tari au abuzat sexual maici. Cele mai multe abuzuri au avut loc in Africa, unde preotii au renuntat la contactele sexuale cu prostituate, pentru a evita infectarea cu virusul HIV, relateaza The Independent.

Rapoarte confidentiale ale Vaticanului - obtinute de revista americana "The National Catholic Reporter" - au relevat faptul ca membri ai clerului catolic au profitat de autoritatea lor financiara si spirituala pentru a obtine favoruri sexuale de la calugarite. Potrivit rapoartelor, preotii cereau sex in schimbul distribuirii maicilor in anumite eparhii.

Fortat sa recunoasca problema, Vaticanul a incercat sa reduca gravitatea acesteia. Intr-o declaratie emisa ieri, purtatorul de cuvant al Papei, Joaquin Navarro Valls, a declarat: "Problema este cunoscuta si implica o zona geografica retransa. Anumite situatii negative nu trebuie sa umbreasca credinta adesea eroica a majoritatii covarsitoare a maicilor si a preotilor".

Informatiile arata ca unii preoti incurajau avortul, in timp ce altii le sfatuiau pe maici sa ia pilule anticonceptionale, spunandu-le ca acestea ar impiedica infectarea cu HIV. Desi majoritatea abuzurilor s-au petrecut in Africa, rapoartele amintesc si incidente care au avut loc in tari precum India, Irlanda, Italia, Filipine si Statele Unite ale Americii.