Lovitura pusa la cale de dictatorul Muammar Gaddafi in urma procesului celor sase cadre medicale a lasat Bulgaria mai saraca cu 130 de milioane de dolari, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, citat de Novinite.

"Lumea nu a mai fost martora unei extorcari mai mari precum cea pe care Libia, in frunte cu Gaddafi, a lansat-o impotriva Bulgariei secolului 21, sub privirile intregii comunitati internationale", a declarat premierul bulgar in timpul unei emisiuni televizate. Acesta comenta cu privire la revoltele populare ce au izbucnit in Libia impotriva dictaturii lui Gaddafi, precum si referitor la evacuarea cetatenilor bulgari din Libia.

"As dori sa le reamintesc tuturor ca salvarea celor sase cadre medicale bulgare contra a 130 de milioane de dolari, suma solicitata de dictatorul libian, este literalmente un furt. Acesta este cuvantul potrivit", a completat Borisov.

Sase cadre medicale (un medic si cinci asistente) au fost judecate intre 1999 si 2007 in Libia. Motivul care a stat la baza procesului a fost ca acestia ar fi infectat deliberat cu virusul HIV 400 de copii libieni în Benghazi. Medicii au fost condamnati la moarte, dar au sosit in Bulgaria cu ajutorul presedintelui Nicolas Sarkozy si Comisiei Europene.