Trei mari companii de energie au efectuat operatiuni de culegere de informatii cu privire la activistii ecologisti, a dezvaluit ziarul The Guardian.

Compania E.ON, alaturi de cea de-a doua mare producatoare de carbune a Marii Britanii, Scottish Resources Group si Scottish Power, una dintre cele mai importante companii de energie electrica din Marea Britanie, au platit o firma de securitate pentru a-i monitoriza in secret pe activistii ecologisti.

Documentele arata cum proprietara firmei de securitate, Rebecca Todd, a informat directorii companiilor de energie cu privire la planurilor ecologistilor, dupa ce e-mailurile acestora au fost sparte. De asemenea aceasta a fost suprinsa instruind un agent cu privire la participarea acestuia la intalnirile ecologistilor, invatandu-l cum sa intre in gratiile activistilor.

Aceste dezvaluiri au fost facute intr-o perioada in care sefii politiei, acuzati ca sunt infiltrati printre activisti, sustin ca in grupurile de protest sunt mai multi spioni angajati de companii decat agenti sub acoperire ai politiei.