Autoritatile italiene incearca sa faca fata unei crize izbucnite pe insula Lampedusa dupa ce mii de imigranti au sosit din Tunisia, informeaza BBC.

Un centru pentru sinistrati proiectat pentru 850 de persoane a fost deja declarat suprapopulat. Mai mult de 4000 de imigranti au sosit pe aceasta insula in ultimele zile.

Tensiunile diplomatice dintre Italia si Tunisia au crescut in ultimele zile, autoritatile italiene propunandu-le celor tunisiene un "ajutor operational" in Tunisia pentru a bloca valul de imigranti si a usura tranzitia catre noul guvern, potrivit AFP. In acest scop ministrul italian de externe, Franco Frattini, a mers la Tunis pentru a se intalni cu prim-ministrul Mohamed Ghannouchi, in timpul unei vizite scurte in paralel cu o excursie planificata pe o perioada mai lunga de timp din Siria si Iordania.

Si seful diplomatiei europene, baroneasa Ashton, a vizitat in aceste zile Tunisia promitand sa ofere sprijin pentru tunisieni. Aceasta a declarat ca Uniunea Europeana isi doreste sa devina cel mai important aliat al Tunisiei in lupta pentru instituirea democratiei si a anuntat ca va ajuta aceasta tara cu 17 milioane de euro.

Mai multi tunisieni au acuzat paza de coasta ca ar fi scufundat intentionat vasul cu care incercau sa fuga in Italia, cinci persoane pierzandu-si viata. Patrulele de politie s-au inmultit de-a lungul coastei tunisiene din momentul in care presedintele acestei tari a fost rasturnat de la putere.

Ahmadinejad: Orientul Apropiat va fi in curand eliberat de SUA si de Israel

Orientul Apropiat "va fi in curand debarasat de Statele Unite si de Israel", a declarat vineri presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, referindu-se la revoltele din Egipt si Tunisia, intr-un discurs care celebreaza a 32-a aniversare a revolutiei islamice din 1979, potrivit AFP.

Senatul Tunisiei a adoptat legea conform careia presedintelui interimar Fouad Mebazaa i se va permite sa conduca pe baza de decrete. Decizia a fost luata la trei saptamani dupa ce protestatarii l-au indepartat pe presedintele Zine al-Abidine Ben Ali care a fugit in Arabia Saudita. In acest moment Mebazaa va avea posibilitatea de a ocoli deciziile Parlamentului, care este dominat inca de asociatii lui Zine al-Abidine Ben Ali. In Tunisia continua manifestatiile cerand ”dizolvarea Parlamentului” dominat in proportie de 80% de membrii Adunarii Constitutionale si Democratice (RCD). Ghannouchi, un vechi aliat al lui Ben Ali, care i-a servit drept prim-ministru timp de 11 ani, a promis ca va organiza noi alegeri in termen de sase luni, potrivit BBC.