Camera inferioara a Parlametului rus, Duma de Stat, a aprobat vineri un nou sistem de avertizare cu privire la amenintarea atacurilor teroriste. Masura a fost adoptata dupa ce 35 de oameni si-au pierdut viata in urma atacului cu bomba de luni, de la aeroportul Domodedovo din Moscova, informeaza AFP.

Duma de Stat a oferit cateva detalii despre modul in care functioneaza noul sistem de avertizare, bazat pe coduri de culoare. Nivelul inferior de alerta va fi reprezentat prin culoarea albastra, cel intermediar prin galben, iar cel mai inalt, de o gravitate extrema, prin rosu. Nivelul intermediar va permite fortelor de securitate sa intensifice controlul actelor de identitate, in timp ce codul rosu va aduce dupa sine masuri drastice, de la perchezitii fara autorizatie, pana la ascultarea telefoanelor.

Decizia Parlamentului rus vine la doua zile dupa ce Statele Unite ale Americii si-au anuntat intentia de a renunta la sistemul de avertizare bazat pe coduri de culoare. Oficialii americani si-au justificat alegerea prin faptul ca "acest sistem nu a facut altceva decat sa-i invete pe americani sa se teama, nu sa se pregateasca".