Coasta de Fildes se afla in pragul unui genocid, dupa ce in unele zone a inceput marcarea caselor in functie de originea tribala a locuitorilor, a declarat reprezentantul tariil la ONU, Youssoufou Bamba, citat de The Guardian.

Declaratiile ambasadorului vin pe fondul acuzatiilor de genocid din partea Organizatiei Natiunilor Unite, care suspecteaza ca trupele fostului presedinte, Laurent Gbagbo, blocheaza accesul la o groapa comuna in care au fost ingropati zeci de oameni ucisi dupa criteriul apartenentei la un trib sau altul.

Uniunea Africana a deja suspendat statutul de membru al Coastei de Fildes din cauza haosului rezultat in urma alegerilor din luna noiembrie, in urma carora doi candidati si-au revendicat victoria. Miscarea organizatiei vine pe fondul conflictului dintre actualul presedinte, Laurent Gbagbo si succesorul sau ales, Alassane Ouattara.

Curtea Constitutionala a Coastei de Fildes a invalidat rezultatele alegerilor, care il validau pe Ouattara ca viitor presedinte, si l-a reinvestit pe Gbagbo in functia de presedinte. In urma acestei decizii, tara a intrat intr-o faza de haos politic care ar putea degenera in razboi civil. Ambii candidati au avut sustinerea unui grup etnic diferit, iar acest lucru a adus tara in pragul genocidului, spun expertii in problemele Africii Occidentale.