Bulgaria nu intentioneaza sa intre in conflict cu Romania asupra depozitelor de gaze naturale aflate in Marea Neagra, anunta Delyan Dobrev, ministrul bulgar al Economiei, Energiei si Turismului. Dobrev se refera la problema unei suprafete de 17 km patrati bogata in resurse naturale care a fost ridicata de ministrul roman al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu in primavara lui 2012, informeaza Novinite.

Romania a declarat deja ca disputa poate fi dusa in fata curtilor internationale de arbitraj care pot rezolva problema bazandu-se pe principiul distantelor egale. Romania a mai castigat in acest fel o disputa similara pe care a avut-o cu Ucraina.

Bulgaria insista insa ca totul trebuie sa se rezolve pe cale amiabila prin discutii. Potrivit lui Dobrev, guvernul sau a initiat recent o reformulare a moratoriului privind extractia si exploatarea gazelor, care a intrat in vigoare la inceputul anului 2012. Tot Dobrev aminteste ca Romania a descoperit 40 miliarde de metri cubi de gaz in zona sa de exploatare din Marea Neagra si ca Bulgaria este si ea gata sa inceapa cautarile sperand in rezultate spectaculoase.