Noul guvern francez de stanga si-a inceput activitatea joi promitand sa combata masurile de austeritate excesiva si o intrebuintare mai chibzuita a banilor publici. Prima masura adoptata a fost taierea cu 30% a salariului presedintelui Francois Hollande si a tuturor ministrilor, anunta Reuters.

Reducerea salariilor inaltilor demnitari a fost decisa intr-o intalnire la care au participat toti cei 34 de ministri, la o zi dupa ce guvernul german a anuntat cresterea salariilor ministrilor proprii si a celui primit de cancelarul Angela Merkel.

Pierre Moscovici, noul ministru de finante francez a reiterat solicitarea presedintelui adresata Berlinului si altor capitale europene de a revedea pactul privind un nou cod fiscal discutat in luna martie, in sensul introducerii de masuri pentru crestere economica alaturi de angajamentul stabilit pentru reducerea deficitului.

Hollande si guvernul sau au preluat conducerea tarii intr-un moment de stagnare a economiei nationale, cu o rata a somajului de aproape 10% intr-un context in care zona euro se lupta sa controleze criza datoriilor.