Potrivit unui raport facut public marti de statul american, autoritatile din Texas, SUA, au executat in anul 1989 pentru crima un barbat nevinovat. Hispanicul Carlos DeLuna a fost acuzat de uciderea unei femei pe care de fapt o asasinase un alt barbat, Carlos Hernandez. Expertii de la Universitatea Columbia impreuna cu mai multi studenti au investigat timp de 5 ani cazul si au demonstrat nevinovatia barbatului la 23 de ani de la executie, anunta AFP.

Carlos DeLuna a fost executat strict in baza unei marturii care il plasa la locul crimei. Expertii au descoperit numeroase erori in investigatia anterioara, disparitii de probe si piste necercetate. Barbatul a fost arestat in 1983, la 40 de minute dupa ce Wanda Lopez a fost asasinata in cadrul atelierului auto in care lucra. Arestarea s-a facut in baza unei marturii date de un martor ocular care a vazut un barbat hispanic fugind din atelierul auto.

Barbatul si-a sustinut tot timpul nevinovatia si mai mult a sustinut ca omorul a fost facut de adevaratul criminal Carlos Hernandez. Procurorul a decis insa ca Hernandez nu exista si totul este o inventie a acuzatului pentru a scapa de pedeapsa.

Carlos Hernandez a fost arestat ulterior, dupa ce ucisese o alta femeie. Acesta a marturisit in repetate randuri asasinarea Wandei Lopez in timp ce se afla in penitenciar. Hernandez a murit de ciroza in timpul detentiei.