Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud cu atacuri armate in cazul in care aceasta din urma va desfasura exercitii militare in zona granitei maritime. Purtatorul de cuvant al Nordului a declarat ca desi cetatenii sai nu doresc razboi, sunt gata sa isi verse sangele pentru apararea integritatii teritoriale, anunta The Guardian.

Coreea de Sud a anuntat ca va executa luni o serie de exercitii militare in zona insulelor de pe coasta vestica. La scurt timp dupa ce anuntul oficial a ajuns si la autoritatile nordice acestea si-au declarat pozitia si au indemnat cetatenii care locuiesc sau lucreaza in insulelele din zona vizata sa o evacueze inaintea inceperii exercitiilor.

Conflictele provocate de exercitiile militare sunt o problema frecventa intre cele doua tari. In urma unor astfel de exercitii desfasutate de Coreea de Sud in zona insulei Yeonpyeong, in noiembrie 2010 a survenit bombardamentul nord coreean in urma caruia 4 oameni si-au pierdut viata. Nordul a sustinut ca vecini din Sud au depasit in timpul exercitiilor granita din apele teritoriale. Si acum, la scurta vreme de la moartea lui Kim Jong-Il, relatiile dintre cele doua state raman extrem de tensionate.