Intr-un discurs tinut la Kerman in sudul Iranului, presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca este gata sa reia negocierile cu puterile vestice, dar ca sanctiunile impuse tarii sale nu il vor face sa intrerupa programul nuclear. Negocierile dintre Iran si membrii permanenti ai Consilului de Securitate al ONU s-au intrerupt in ianuarie 2011, iar Ahmadinejad sustine ca tocmai aceste state se opun in fapt continuarii discutiilor, anunta BBC.

UE a interzis luni incheierea de contracte pentru petrol, sanctionand astfel activitatea nucleara a Iranului. Ahmadinejad considera insa ca vestul are nevoie de Iran si ca poporul sau nu va avea de suferit in urma sanctiunilor.

Sanctiunile europene vizeaza importurile, achizitiile si transportul petrolului iranian si afecteaza si contractele in derulare care trebuie reziliate pana la data de 1 iulie 2012. In aceeasi categorie intra si investitiile si exportul de tehnologie sau echipamente catre industria petroliera a Iranului. Tarile europene cumpara aproximativ 20% din petrolul exportat de Iran.