Tensiunile dintre Pakistan, Afganistan si SUA au ajuns luni intr-un punct critic, dupa ce premierul pakistanez a avertizat ca relatiile tarii sale cu Washingtonul se vor schimba radical. Atitudinea Pakistanului este motivata de o recenta lovitura aeriana condusa de trupele NATO in timpul careia au fost ucisi mai multi soldati pakistanezi. NATO s-a disculpat, catalogand evenimentul drept un accident involuntar, scrie CNN.

Premierul pakistanez Yousuf Raza Gilani a declarat intr-un interviu ca tara sa isi reevalueaza relatia cu SUA si ca doreste sa mentina aceasta relatie numai daca intre cele doua tari exista respect reciproc. Gilani a recunoscut ca in prezent Pakistanul nu este respectat de SUA, care ii incalca suveranitatea.

Pakistanul a intors luni din drum un convoi de 300 de camioane apartinand NATO care trebuia sa duca provizii si combustibil in Afganistan. Pentru aprovizionarare trupelor NATO din Afganistan singura cale terestra este cea care traverseaza Pakistanul. Pakistanezii se gandesc serios sa boicoteze conferinta de la Bonn care va avea loc luna viitoare si unde se va discuta despre viitorul Afganistanului.