Presedintele Afganistanului a declarat ca trupele afgane vor prelua controlul asupra unei noi serii de teritorii. Anuntul facut de Hamid Karzai face referire la planul de retragere a trupelor NATO din Afganistan pana in 2014. Aceasta noua serie de teritorii cuprinde peste jumatate din suprafata tarii si include si unele zone care pana de curand au fost incontestabile redute ale insurgentilor, scrie CNN.

Intre zonele importante selectate pentru a fi trecute in coordonarea afgana se afla regiunea Helmand cu orasele Nawa, Naad Ali si Marja. In luna iulie, afganii au preluat controlul asupra capitalei regiunii Helmand, Lashkar Gah, iar pana in acest moment nu au existat urmari sau conflicte violente.

Presedintele a anuntat ca sunt gata pentru a fi preluate orasele Balkh, Takhar, Daikundi, Samangan, Kabul si Nimroz, Jalalabad, Cheghcheran, Sheberghan, Faizabad, Ghazni, Qalai-e-Naw si Maidan Shahr. Fortele afgane vor lua controlul respectivelor regiuni in mod treptat, fara sa existe un grafic al finalizarii acestui proces.