Moartea colonelului Gaddafi este cea mai recenta victorie americana obtinuta printr-o abordare diferita a tehnicilor de razboi. In cazul Libiei, SUA a folosit un numar minim de trupe terestre, a folosit intensiv loviturile aeriene inclusiv prin drone si pentru prima data s-a bazat pe ajutorul aliatilor. Nu se stie insa daca aceasta noua abordare va continua si in cazul actiunilor de capturare a liderilor Al Qaeda, scrie New York Times.

Novinite anunta ca Seif al-Islam Gaddafi, cel mai important fiu al dictatorului libian a fost arestat de catre rebeli. Seif a fost capturat joi seara dupa atacurile asupra convoiului cu care se retragea Muammar Gaddafi si ultimele trupe loiale regimului sau. Despre fiul dictatorului se presupunea ca se afla undeva in desert. Seif al-Islam Gaddafi, succesorul anuntat de Muammar Gaddafi la conducerea Libiei, este cautat de Tribunalul de la Haga pentru crime impotriva umanitatii.

Consiliul National de Tranzitie al Libiei a anuntat joi moartea colonelului Gaddafi. Acesta se afla in ultima sa reduta, orasul natal Sirte, cand a cazut in mainilie rebelilor. Pentru SUA victoria principala nu este moartea dictatorului, ci faptul ca disparitia acestuia pune capat razboiului, permitand tarii sa inceapa cu adevarat procesul de tranzitie catre democratie. Noul regim se va organiza rapid, urmanad ca primele alegeri sa aiba loc peste 8 luni, informeaza Fox News.

CNN scrie ca, desi liderul libian Muammar Gaddafi a murit, speciaistii cred ca trebuie sa mai treaca ani buni pana cand productia de petrol a Libiei sa ajunga iarasi la capacitate maxima. Se estimeaza ca Libia producea in mod normal 1,6 milioane de barili pe zi. Productia a fost sistata pe toata perioada conflictului. Unitatile de productie trebuie refacute in proportie mare datorita distrugerilor cauzate de razboi. Pana acum petrolul libian lua in mare parte calea Europei datorita proximitatii, dar si a conditiilor de embargo impuse de SUA.

Caderea orasului Sirte si moartea lui Gaddafi reprezinta finalul conflictului libian si al fostului regim. Consiliul National de Tranzitie a luptat mult pentu obtinerea acestor victorii si va incepe procesul de tranzitie organizand alegeri si alcatuind o noua Constitutie. Totusi construirea unui stat legitim si nou se va dovedi o sarcina foarte grea, anunta Reuters.