Bestseller New York Times și nominalizată la National Book Award, Arme matematice de distrugere, de Cathy O’Neil, fostă jurnalistă la Wall Street Journalapare în colecția Anticipația a editurii Nemira, în premieră la Gaudeamus.

arme-matematice-de-distrugereFoto: Hotnews

Cathy O'Neil, fostă jurnalistă la Wall Street Journal, avertizează că modelele matematice care ne organizează viețile (școlile la care mergem, împrumuturile la bancă, asigurările) sunt opace, nereglementate și incontestabile, chiar dacă greșesc. Și, ce e mai rău, ele hrănesc discriminarea, într-un „cocktail toxic pentru democrație”.

Autoarea folosește câteva exemple de algoritmi și anecdote din viața de zi cu zi, adresându-se cititorilor fără formație în științe exacte și ilustrând alunecările etice și morale ale unui sistem automatizat.

Într-o epocă în care cele mai multe aspecte ale vieților noastre cad sub incidența datelor analizate automat, e necesar să le înțelegem mecanismele și să chestionăm modelele. Descoperiți latura întunecată a Big Data!

„Autoarea cunoaște puterea și riscurile modelelor matematice, dar are și darul analogiei, ceea ce o face una dintre cele mai competente comentatoare a folosirii datelor ca arme.“New York Times Book Review

„Este un manual pentru cetățeanul secolului al XXI-lea și reușește exact acolo unde Big Data eșuează – este accesibil, critic, relevant și cu un aer de urgență și necesitate.”Financial Times

„Toți informaticienii uită prea des că la capătul oricărei tranzacții se află oameni. Ei înțeleg cu siguranță că un program de criptare a datelor este obligat, într-o anumită măsură, să interpreteze greșit oamenii, punându-i în grupuri nepotrivite și refuzându-le un loc de muncă sau șansa de a avea casa mult visată. Dar, de regulă, pe cei care conduc AMD-urile nu îi interesează aceste erori. Recompensa lor sunt banii, care constituie totodată și motivația lor. Sistemele lor sunt proiectate să înghită cât mai multe informații și să-și ajusteze analizele, astfel încât să intre cât mai mulți bani. Investitorii, bineînțeles, sărbătoresc această rată de recuperare a investiției și pompează în firmele AMD și mai mulți bani. Și victimele? Ei bine, cum ar spune un informatician, niciun sistem statistic nu poate fi perfect. Acești oameni sunt daune colaterale.“

Vezi si alte recomandari de lectura