Istorie si mit in constiinta romaneasca a devenit subiect predilect de discutie in mediile intelectuale. Au elogiat-o nume de prima marime ale culturii romanesti. Altii, nu putini. au calificat-o drept un atac la valorile nationale.

Istorie si mit in constiinta romaneascaFoto: Editura Humanitas

Cartea tintea pana la urma chiar mai departe decat imi fusese intentia. Nu doar istoria era in discutie, ci cultura romaneasca in ansamblu si constiinta de sine a romanilor.

Viata rezerva surprize. Una dintre cele mai neasteptate - pentru mine - s-a dovedit exceptionala primire de care s-a bucurat cartea, indata dupa aparitia ei in mai 1997." - Lucian Boia

Am scris o carte onesta despre istorie, nu o carte partizana sau de conjunctura. - LUCIAN BOIA

Au trecut 20 de ani de injuraturi la adresa lui Boia. Intr-un interviu acordat Haute Culture, Boia declara ca mai rau este ca anii astia au trecut din viata lui si ca nu-i pasa de injuraturi. Nu si-a schimbat opiniile. Mai grav este ca sunt multi romani, specialisti sau nu, care au ramas la credinta aceasta in mitologie. Boia declara ca-i dezamageste pe toti acestia, inca o data, ii desmeticeste inca o data.

Lucian Boia, nascut in Bucuresti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Opera sa, intinsa si variata, cuprinde numeroase titluri aparute in Romania si in Franta, precum si traduceri in engleza, germana si in alte limbi.