"Deznadajduita muiere n-au fost ca mine. Femei, onoare si pacat in Valahia secolului al XIX-lea" de Nicoleta Roman, in dezbatere la Libraria de la Cismigiu

de     HotNews.ro
Marţi, 15 martie 2016, 16:09 Actualitate | Recomandare de lectura

"Femei, onoare i pcat în Valahia secolului al XIX-lea de Nicoleta Roma
Foto: Humanitas
Editura Humanitas vă aşteaptă joi, 17 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pentru lansarea cărţii „«Deznădăjduită muiere n-au fost ca mine». Femei, onoare şi păcat în Valahia secolului al XIX-lea“ de Nicoleta Roman, un nou volum apărut în seria „Societate & civilizaţie“ a Editurii Humanitas.
La eveniment vor participa Nicoleta Roman, doctor în istorie, specialist în istorie socială, microistorie şi istoria familiei, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti, Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, doctor în istorie şi civilizaţie la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris; cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga", Silvia Marton, doctor în ştiinţe politice la Universitatea din Bologna; lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, şi Gheorghe Lazăr, doctor în istorie al Universităţii Laval, Québec, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti. Dezbaterea va fi moderată de Cătălin Strat, redactorul volumului.

Această carte recuperează din catagrafiile, condicile ecleziastice, actele cancelariilor domneşti şi actele de procedură ale tribunalelor din prima jumătate a secolului al XIX-lea istoria dureroasă şi discretă a femeilor muntene. De neam ales, ţărănci sau femei pripăşite la oraş, româncele se confruntă cu normele create şi impuse de bărbaţi. În faţa autorităţilor laice şi bisericeşti, când se despart de soţii cu care trăiesc rău, când se lasă răpite de iubiţii pe care familiile lor nu-i acceptă, când sunt judecate pentru infanticid, pentru adulter, pentru furtişaguri mărunte, pentru vrăjitorie sau pentru prostituţie, trebuie să se arate umile. Păcatele pe care le săvârşesc reprezintă nu doar nelegiuiri sau rătăciri omeneşti, ci şi o pată adusă onoarei bărbaţilor care le au sub oblăduire: taţi, fraţi, soţi. De aceea, pedepsele pe care le primesc nu sunt din cale-afară de aspre, dar sunt infamante: însemnarea la nas sau plimbarea şi bătaia în public.
Aceste „deznădăjduite muieri“ vor scăpa de obligaţia respectabilităţii doar odată cu apariţia legislaţiei moderne, odată cu emanciparea profesională sau făcând pasul fără întoarcere în lumea prostituţiei. Dar până atunci, de cele mai multe ori, în jalbele lor îşi spun „ticăloasa de mine“, o expresie care cuprinde slăbiciunea genului lor, neputinţa şi asumarea răului pe care bărbatul îl vede în ele.


Material sustinut de Superbrands

Help Net, 19 ani de excelenta pe piata farma

Help Net Farma opereaza una dintre cele mai importante retele de farmacii din Romania si face parte alaturi de Green Net - importatorul si distribuitorul de suplimenti nutritivi si dezvoltatorul lantului exclusivist Beautik Haute Perfumerie, din grupul Farmexim, primul importator si distribuitor de produse farmaceutice din Romania.

1334 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă