Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat vineri că a avut o discuție "sinceră" cu omologul său rus Serghei Lavrov, pe care l-a îndemnat să accepte oferta SUA de a obține eliberarea americanilor deținuți în Rusia, potrivit AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

"Am avut o discuție sinceră și directă", a declarat secretarul de stat american într-o conferință de presă. "Am cerut Kremlinului să accepte oferta substanțială pe care i-am făcut-o."

Aceasta a fost prima discuție între cei doi bărbați de la începutul războiului din Ucraina.

Șeful diplomației americane a anunțat miercuri că intenționează să îl contacteze pe omologul său rus pentru a discuta despre o ofertă americană de eliberare a baschetbalistei Brittney Griner și a fostului soldat Paul Whelan.

Aceasta ar putea fi schimbată cu Viktor Bout, un traficant de arme rus încarcerat în SUA.

Blinken a refuzat să descrie reacția lui Lavrov.

"Nu pot să vă spun dacă lucrurile sunt mai mult sau mai puțin probabile", a spus el. "Dar era important ca el să o audă direct."

La rândul său, diplomația rusă a precizat că cei doi miniștri au avut "un schimb de opinii privind problema relațiilor bilaterale, care au mare nevoie de o normalizare".

În ceea ce privește un posibil schimb de prizonieri ruși și americani, partea rusă a insistat să se revină la regimul unui dialog profesionist, fără speculații mediatice, în cadrul unei "diplomații discrete", se arată într-un comunicat.

Lumea nu va accepta niciodata anexarea unor teritorii ucrainene

Blinken a declarat că l-a avertizat pe Lavrov că lumea nu va recunoaște "niciodată" anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean.

"A fost foarte important ca rușii să audă direct de la noi că acest lucru nu va fi acceptat - și nu numai că nu va fi acceptat, dar va duce la costuri suplimentare semnificative impuse Rusiei", a spus el.

Oficialul american a mai spus că Rusia pregătește "referendumuri trucate" pentru a încerca să "demonstreze în mod fals" că oamenii care trăiesc în aceste teritorii ucrainene "doresc să devină parte a Rusiei".

De asemenea, Blinken l-a îndemnat pe omologul său rus să se asigure că Moscova își onorează angajamentul față de acordul, negociat cu ajutorul Turciei, privind cerealele ucrainene blocate în porturile ucrainene.

Lavrov a denunțat continuarea livrării de "arme americane și NATO către forțele armate ucrainene și batalioanele naționaliste, care sunt folosite pe scară largă împotriva populației civile, prelungind agonia regimului de la Kiev, prelungind conflictul și înmulțind numărul victimelor", potrivit diplomației ruse.