Generalul în retragere Mark Hertling, fostul comandant al Armata Statelor Unite ale Americii - Europa, a calculat cât de repede ar trece ucrainenii prin rachetele folosite de sistemele HIMARS dacă SUA le-ar oferi câte lansatoare cer.

Sisteme HIMARSFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hertling amintește că Ucraina a cerut inițial lansatoare multiple de rachete și afirmă că SUA au decis să trimită Kievului sisteme HIMARS din mai multe motive.

„M142 HIMARS este un vehicul rapid care circulă cu 96 de km/h pe șosele și în jur de 48 de km/h pe teren accidentat. M270 (n.r. lansatoarele multiple furnizate de Marea Britanie Ucrainei) este un vehicul cu șenile proiectat să țină pasul cu tancurile pe teren accidentat. Este mai lent”, explică acesta.

El afirmă de asemenea că lansatorul M270 este mai greu de reparat fiindcă are mai multe componente. În schimb, „HIMARS este practic o camionetă cu rachete. Un echipaj mai mic este de asemenea mai ușor de antrenat”.

Generalul american explică de asemenea că sistemele HIMARS pot trage, reîncărca și fi mutate mai rapid. „Nevoia de manevre rapide în estul Ucrainei este un avantaj pentru HIMARS”.

Sistemele HIMARS pot lansa un număr uriaș de rachete într-o lună

Hertling amintește apoi că SUA nu au atât de multe sisteme HIMARS în inventar, estimările bazate pe informațiile disponibile public plasând numărul lor la aproximativ 500.

„HIMARS nu pot fi găsite pur și simplu la COSTCO (n.r. cel mai mare vânzător en-gros din SUA)...aproape toate sunt cu unități ale armatei/marinei și sunt necesare pentru planuri de urgență. Dar mai este un factor important la care jurnaliștii nu se gândesc: în loc să se concentreze pe sistemele HIMARS, luați în considerare rachetele lansate! Sunt un factor destul de important”, afirmă el.

Generalul face apoi câteva calcule: fiecare sistem HIMARS lansează un minim de două cartușe pe zi. Fiecare cartuș are 6 rachete ceea ce înseamnă că fiecare HIMARS ar trage 12 rachete pe zi.

Cele 16 sisteme HIMARS primite inițial de Ucraina ar lansa în total 192 de rachete zilnic. Într-o lună numărul rachetelor lansate ar ajunge la aproximativ 5.800 și, la o rată de precizie de 90%, ar distruge aproximativ 5.200 de ținte.

Vinerea trecută Pentagonul a anunțat că va trimite alte 4 sisteme HIMARS Ucrainei, ceea ce ar însemna că numărul rachetelor ce pot fi lansate zilnic de forțele armate ucrainene va crește și mai mult.

Forțele armate ucrainene ar putea trece rapid prin rachetele fabricate în SUA

Hertling afirmă apoi că SUA au stocuri de rachete „inteligente” GMLRS folosite de sistemele HIMARS dar că producătorul lor are o capacitate de producție de aproximativ 9.000 pe an, ceea ce ar însemna că Ucraina ar putea lansa toate rachetele de acest tip fabricate în SUA în mai puțin de două luni.

El spune că Departamentul Apărării de la Washington și toate țările care furnizează Ucrainei lansatoare multiple de rachete se gândesc cât de mult riscă dacă oferă Ucrainei prea multe dintre armele lor inteligente.

„Și ce s-ar întâmpla dacă, în viitorul apropiat, ne vom confrunta cu acest inamic sau un altul într-un conflict? Sunt 100% sigur că nu am toate elementele care au intrat în luarea deciziilor. Dar sunt de asemenea relativ sigur că cei care spun 'dați Ucrainei tot ce cere' nu iau în considerare câțiva factori importanți ce țin de securitatea națională a SUA”, adaugă acesta.

„Concluzia: cred că secretarul [american] al apărării, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și statele membre ale NATO folosesc prudența în procesul de luare a deciziilor cu privire la echipamentele care pot fi trimise Ucrainei și care vor face o diferență pe câmpul de luptă”, afirmă generalul Mark Hertling.

O analiză publicată de jurnaliștii de la The Washington Post săptămâna trecută afirmă că administrația președintelui Joe Biden trimite sisteme HIMARS „cu țârâita” Ucrainei fiindcă așteaptă să vadă cum sunt folosite acestea de forțele armate ucrainene și care este reacția rușilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 154-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.