Ministerul Apărării de la Moscova a dezvăluit pentru prima dată de la declanșarea războiului din Ucraina numele comandantului grupului de est al forțelor de invazie, acesta fiind un general născut în provincia Daghestan.

General-locotenentul Rustam MuradovFoto: Aram Nersesyan / Sputnik / Profimedia

Informația a fost dezvăluită în timpul unei vizite făcute de ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu în apropierea frontului, acesta primind raportul despre starea trupelor rusești de la general-locotenentul Rustam Muradov.

Presa rusă a prezentat inclusiv o înregistrare video de la vizita lui Șoigu, ministrul rus al Apărării ordonându-i lui Muradov să acorde prioritate distrugerii sistemelor de rachete și a pieselor de artilerie cu rază lungă de acțiune după ce armele furnizate de Occident au fost folosite pentru a lovi liniile rusești de aprovizionare.

Ce se știe despre Rustam Muradov

Născut în provincia Daghestan din sudul Rusiei, Muradov era înainte de declanșarea războiului pe 24 februarie comandantul unui contingent rusesc de menținere a păcii și, înainte de aceasta, adjunct al Districtului Militar Sud, responsabil de zona Caucazului și Crimeea.

Deși numele ar putea sugera contrariul, acest district militar nu este responsabil direct de operațiunile din Ucraina, ele fiind în aria de jurisdicție a Districtului Militar Vest al Rusiei.

Nu este clar dacă Muradov a fost numit la comanda grupului operațional de est al armatei de invazie înainte sau după declanșarea războiului la sfârșitul lunii februarie, Ministerul rus al Apărării ținând în mare parte secrete numele generalilor și a ofițerilor de rang superior pe care i-a trimis în Ucraina.

În mod interesant, jurnaliștii de investigație de la Meduza notau săptămâna trecută că decizia nu s-ar baza atât pe considerente militare, cât pe temerile președintelui Vladimir Putin ca vreunul dintre generalii săi să nu câștige prea multă popularitate în urma succeselor repurtate de forțele rusești.

Generalul a absolvit toate școlile importante ale forțelor armate ruse

Un absolvent al Academiei Militare Suvorov din Kazan, Rustem Muradov pare a fi unul dintre cei mai educați comandanți ai forțelor armate ruse, el absolvind ulterior cu onoruri și cursurile Școlii de Comandament a Forțelor Combinate și Academia Forțelor Armate Combinate.

În prezent în vârstă de 49 de ani, Muradov a absolvit în 2015 și Academia Militară a Statului Major al Forțelor Armate ruse.

Între 2015 și 2017 el a fost șef de Stat Major al celei de-a 41 Armată Combinată a Rusiei, fiind numit apoi în poziția de atașat militar al Moscovei în Siria. În 2017 președintele Vladimir Putin i-a conferit titlul de „Erou al Rusiei”.

Muradov alături de Vladimir Putin la Kremlin în 2017 (FOTO: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images)

El a ocupat funcția de comandant adjunct al Districtului Militar Sud între 2018 și 2021, după care a fost numit în fruntea contingentului rusesc de „menținere a păcii” în regiunea Nagorno-Karabah.

Muradov a fost înlocuit din funcția respectivă în luna septembrie a anului trecut, cu aproximativ două luni înainte ca Rusia să înceapă să maseze din nou trupe la granița cu Ucraina.

Nu este clar dacă el a fost transferat în Districtul Militar Vest la momentul respectiv sau ulterior, însă din funcția de comandant al grupului operațional est al forțelor de invazie el este responsabil de ofensiva rusească din Donbas.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva lui Muradov pe 28 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 145-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.