Ministerul rus al Apărării a justificat vineri atacul cu rachete asupra orașului ucrainean Vinița prin faptul că clădirea de birouri bombardată ar fi fost folosită de oficiali militari ucraineni pentru a se întâlni cu furnizori de arme străini, relatează Reuters.

General-locotenentul Igor KonasenkovFoto: AFP / AFP / Profimedia

„[Rachete] Kalibr au fost lansate pe 14 iulie asupra Casei Ofițerilor din Vinița. Clădirea găzduia o conferință a comandamentului Forțelor Armate Ucrainene și reprezentanți ai furnizorilor de arme străini (...) Atacul a rezultat în eliminarea participanților”, a declarat vineri general-locotenentul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării.

Potrivit ultimului bilanț anunțat de autoritățile ucrainene vineri dimineața, cel puțin 23 de persoane și-au pierdut viața în urma atacului cu rachete Kalibr, inclusiv 3 copii. Cel mai mic din aceștia aveau doar 4 ani de zile.

Rusia a negat în mod repetat că atacurile sale vizează ținte civile, în pofida muntelui de dovezi în acest sens. ONU spune că mii de civili au fost uciși în Ucraina de la declanșarea războiului pe 24 februarie, mulți dintre aceștia în atacuri deliberate împotriva populației ucrainene.

Peste 20 de civili uciși în atacul barbar al rușilor asupra Vinița

Autoritățile ucrainene au anunțat joi după-masa că cel puţin opt persoane au fost ucise de un atac cu rachete ruse asupra orașului Viniţa, aflat la sute de kilometri distanță de linia frontului.

„Atac cu rachete în centrul orașului. Există răniți și morți, printre care și un copil mic. În fiecare zi, Rusia distruge populația civilă, ucide copii ucraineni, trimite rachete spre obiective civile. Unde nu există nimic militar. Ce este aceasta, dacă nu un act deschis de terorism? Inumani. O țară ucigașă. O țară teroristă”, a transmis și președintele Volodimir Zelenski pe canalul său de Telegram.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a confirmat la scurt timp după că un copil a fost ucis în timpul atacului cu rachete care a lovit o clădire de birouri.

„În timp ce Conferința de la Haga este în desfășurare, Rusia comite încă o crimă de război. Cel puțin un copil ucis, printre alte victime ale atacului cu rachete de la Vinița. Vom judeca criminalii de război ruși pentru fiecare picătură de sânge și lacrimă”, a transmis Kuleba, pe Twitter.

Autoritățile ucrainene au anunțat joi seara că rușii au lansat cinci rachete Kalibr, cel mai probabil de pe un submarin din Marea Neagră, asupra orașului Vinița. Două dintre acestea au fost interceptate de sistemele antiaeriene însă trei au lovit orașul.

Urmărește ultimele evoluții din a 142-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.