"Lasă-i să încerce!" Președintele rus Vladimir Putin i-a provocat joi pe occidentali să învingă Rusia "pe câmpul de luptă" din Ucraina, unde americanii și europenii au accelerat livrările de arme către forțele Kievului, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: Sergei Bobylev / AP - The Associated Press / Profimedia

"Astăzi auzim că vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce putem spune? Lăsați-i să încerce!", a declarat Putin la o întâlnire cu liderii Camerei inferioare a parlamentului, transmisă la televiziune.

Rusia "nu a început încă o acțiune serioasă" în Ucraina, unde desfășoară o ofensivă militară majoră de la sfârșitul lunii februarie, a declarat joi președintele Vladimir Putin, afirmând în același timp că Moscova rămâne deschisă la discuții cu Kievul.

"Toată lumea trebuie să știe că nu am început încă lucruri serioase" în Ucraina, a declarat Putin într-un discurs televizat.

"În același timp, nu refuzăm negocierile de pace. Dar cei care le refuză ar trebui să știe că, cu cât mai mult timp (refuză), cu atât mai dificil va fi pentru ei să negocieze cu noi", a adăugat el.

Mai mult, liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că e vinovat de începerea războiului împotriva Ucrainei.

„Ni se spune că noi am început războiul în Donbas, în Ucraina. Nu, acesta a fost declanșat de același Occident colectiv, organizând și susținând o lovitură de stat armată neconstituțională în Ucraina, în 2014, apoi încurajând și justificând genocidul împotriva locuitorilor din Donbas. Occidentul colectiv este instigatorul direct, vinovatul de ceea ce se întâmplă astăzi” - a declarat Putin.

Acesta a adăugat că „dacă același Occident a vrut să provoace un conflict pentru a trece la o nouă etapă în lupta împotriva Rusiei, la o nouă etapă în descurajarea țării noastre, atunci putem spune că, într-o oarecare măsură, a reușit”.

„Războiul a fost dezlănțuit și au fost introduse sancțiuni. În condiții normale, probabil că acest lucru ar fi fost dificil de făcut” - a afirmat șeful statului rus.