Un general australian în retragere educat la instituții de prestigiu din Statele Unite oferă explicații cu privire la locul în care se va da următoarea bătălie vitală din Ucraina după ce rușii au reușit să cucerească în întregime regiunea Lugansk din estul țării.

Harta Ucrainei in a 131-a zi a razboiuluiFoto: liveuamap.com

General-maiorul Mick Ryan, un absolvent al Facultății de Studii Internaționale Avansate din cadrul Universității John Hopkins și al Colegiului de Comandă și Stat Major al Pucașilor Marini americani, afirmă într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că Donbasul a primit multă atenție în ultimul timp dar că războiul din sudul țării și eliberarea porturilor ucrainene sunt de o importanță strategică mult mai mare.

Acesta observă de asemenea că forțele armate ucrainene au început să erodeze treptat apărarea rusă din sudul Ucrainei, în special în regiunea Herson unde autoritățile de ocupație instalate de Moscova au anunțat recent că vor organiza un referendum pentru „alipirea de Rusia”.

„Ucraina a fost ajutată în această regiune de apariția unei mișcări de rezistență ucraineană care operează în mai multe zone din sud. Rușii, care și-au concentrat majoritatea capabilității ofensive în est, sunt de asemenea mai vulnerabili în sud”, explică ofițerul australian.

„Acest lucru fiind spus, rușii au creat numeroase linii defensive care vor fi dificil de penetrat. Ucrainenii au arătat în acest război cât de eficace poate fi o strategie defensivă dacă ea integrează senzori moderni, muniții de precizie, flexibilitatea și comandă și control bune”, mai afirmă el.

Dilema comandamentului militar de la Moscova privind Ucraina

Ryan spune de asemenea că contraatacurile ucrainene din sudul țării pun forțele rusești într-o dilemă: să își continue ofensiva din estul Ucrainei sau să întărească semnificativ sudul?

„Frontul sudic este vital pentru Ucraina. Este de o importanță strategică ca o campanie să recupereze teritorii și porturi. Dar, chiar și cu mai multe porturi deschise, Occidentul și Ucraina vor avea nevoie în continuare să găsească o soluție la blocada Flotei Mării Negre a Rusiei”, conchide acesta.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu l-a informat duminică după-masa pe președintele Vladimir Putin că forțele rusești au „eliberat” toată regiunea Lugansk după cucerirea orașului Lisciansk, ultimul punct de rezistență ucraineană în această regiune din estul Ucrainei.

Armata ucraineană a anunțat ulterior că a ordonat retragerea soldaților săi din acest oraș care a devenit epicentrul luptelor din Donbas după căderea Severodonețkului.

Urmărește ultimele evoluții din a 131-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.