Presedintele Traian Basescu a declarat marti, intr-o conferinta la Cotroceni, ca nu declanseaza acum un referendum national pe tema Rosia Montana, apreciind ca este necesara o dezbatere serioasa in Parlament si nu doreste sa impiedice acest lucru. El a explicat ca ar declansa organizarea unui eventual referendum in cazul in care, in urma dezbaterilor parlamentare, societatea romaneasca ar fi "fragmentata" pe acest subiect. Totodata, seful statului a anuntat ca, "pentru a putea fi, la nevoie, un mediator credibil in aceasta dezbatere publica", pozitiile sale fata de acest proiect vor fi de acum "neutre".

Declaratiile lui Traian Basescu:

"In ce priveste scrisoarea primita azi de la domnul Zgonea, care intreaba, intr-un mod foarte politicos, daca declansez procedura unui referendum pe Rosia Montana. Am semnat inainte de declaratia de presa un raspuns. In primul rand, nu am initiat un astfel de proces, eu l-am invocat ca o eventualitate. In al doilea rand, apreciez ca o dezbatere in Parlament este de natura sa clarifice foarte multe din semnele de intrebare pe care romanii le au legat de acest proiect si consider ca dezbaterea in Parlament este cel mai potrivit lucru pentru o optiune corecta a Parlamentului.

Deci, nu voi lua o masura care sa impiedice sau sa faca inutila dezbaterea in Parlament. Ca atare, nu declansez acum un proces de referendum national, care oricum nu s-ar putea organiza decat tocmai la anul, odata cu alegerile europarlamentare.

Am precizat si eventualitatea in care as organiza referendum national: in cazul in care, in urma dezbaterilor din Parlament, societatea ar fi fragmentata pe tema Rosia Montana. In momentul in care as primi legea la promulgare si aceasta lege ar genera falii in societate, cu certitudine n-as promulga legea inainte de organizarea unui referendum, pentru ca sunt proceduri sa ma pot incadra in timpul de sesizare si organizare a referendumului inainte de promulgare, adica legea poate fi retrimisa la Parlament, revine, o retrimiti la Curtea Constitutionala, iar in acest interval as derula procedurile pentru organizarea referendumului.

Sigur, mi s-a parut extrem de interesant ca un membru marcant al PSD, domnul Zgonea, e interesat de referendum, atat timp cat ei refuza sa aprobe intrarea in vigoare a referendumului cu Parlament unicameral si maximum 300 de membri. Deci, mi se pare ca, din nou, partidele aflate la putere sunt intr-o contradictie. Acum le-ar conveni un referendum, un referendum valid nu-l respecta. Sunt greu de inteles ca atitudine, dar decizia mea ramane ferma, nu voi impiedica dezbaterile parlamentare, dimpotriva, mi se pare ca este un moment potrivit pentru o dezbatere serioasa. Parlamentarii trebuie sa aiba in vedere consecintele oricarei solutii pe care ar adopta-o.

Din acest moment, avand in vedere ca exista posibilitatea sa fie necesara actiunea ca mediator a presedintelui in societate fata de acest proiect, sunt nevoit sa am un comportament neutru fata de proiect, chiar daca am fost un sustinator al lui. Dar modul cum evolueaza lucrurile ma face sa devin prudent pentru a putea fi, la nevoie, un mediator credibil in aceasta dezbatere publica. Deci, pozitiile mele fata de proiect vor fi neutre din acest moment".

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat marti ca a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care a aratat ca este de acord cu referendumul propus de seful statului pe tema Rosia Montana si solicita acestuia sa spuna etapele demersului.

"Am trimis o scrisoare catre presedintele Traian Basescu in care am aratat ca sunt de acord cu referendumul pe tema Rosia Montana si sa spuna care sunt etapele demersului", a precizat Zgonea.

El a mai aratat ca dezbaterea in plenul Parlamentului a proiectului de lege privind Rosia Montana ar urma sa aiba loc dupa referendum in cazul in care acesta s-ar organiza.