​Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania lanseaza timp de doua saptamani o provocare - Producatori romani pe plus. Veti putea citi, in aceasta sectiune, povestile unor antreprenori care au gasit calea catre succes.

Avand in vedere contextul politic actual, in care se desfasoara evenimente care pot marca si reconfigura retail-ul romanesc, noua lege 321/2009 care reglementeaza activitatea marilor magazine poate avea un impact negativ asupra tuturor actorilor: producatori (in special cei mici), consumatori si, nu in ultimul rand, comercianti. Campania isi propune sa exploreze relatia complexa producatori – comercianti.

Episodul 4 va prezinta doi producatori de lapte care in prezent lucreaza cu Cora Romania.

Multi lact, o colaborare durabila cu Cora Romania

Familia este punctul forte al companiei Multi Lact din Baia Mare, specializata in fabricarea produselor lactate si a branzeturilor. Firma a fost infiintata in august 1999 si a crescut constant datorita calitatii produselor.

” Suntem patru asociati, toti membri ai aceleiasi familii – frati, veri, unchi, iar in firma lucram in total 9 rude, insa ii consideram pe toti angajatii de-ai nostri si cred ca de aceea si avem rezultate„, povesteste Ionica Pop, actionar si director de productie.

La Multi Lact lucreaza azi 46 de oameni specializati in domeniul lactatelor, cei mai multi avand o experienta de peste 25 de ani. ”Totul depinde de oameni. Avem o echipa mica, dar oamenii iubesc ce fac si mai ales stiu foarte bine ceea ce fac”, a mai spus Ionica Pop.

Volumul procesat de Multi Lact este de aproximativ 4.5 milioane litri lapte anual, lapte proventit din centre, asociatii, ferme autorizate pentru colectarea laptelui de vaca din raza judetelor Maramures si Satu Mare. Firma produce lactate din gama proaspete (lapte consum, chefir, iaururi, lapte batut, sana, smantana consum) precum si din gama branzeturilor (cascaval Dalia, telemea din lapte de vaca, branza burduf, branza proaspata de vaca, mozzarella, rulade de cascaval, branza topita).

Anul 2014 a reprezentat un moment de referinta pentru companie, care a inceput sa livreze produse hypermarketului Cora Baia Mare. ”Am inceput timid, cu aprox. 50 de kg de produse proaspete si 10 kg de branzeturi pe saptamana iar acum am ajuns sa livram volume de patru – sase ori mai mari. Colaborarea cu magazinul Cora este pentru noi foarte importanta pentru ca ne conecteaza la o importanta retea de consumatori. Ceea ce se vede limpede in cifra noastra de afaceri, care in 2015 a atins 7,2 milioane de lei”, a mai spus reprezetnantul companiei.

Lucrurile au evoluat atat de bine pentru companie incat urmatorul pas este inceperea livrarilor pentru Cora Cluj.

O afacere pentru o comuna intreaga – ”Laptaria lui Marcel”

”Laptaria lui Marcel” (fosta Roxar Prod Com), infiintata in 1997 in comuna Cernesti, Maramures, este mai mult decat o afacere. Este o poveste despre pasiune si respectarea traditiilor, despre seriozitate si lucru bine facut, tesuta cu daruire si rabdare in jurul familiei Garda. O poveste despre curaj si capacitatea de a transforma o criza in oportunitate, caci asa a inceput totul.

“Sotul meu, Marcel, fusese disponibilizat de la mina Suior. Nu ne-am demobilizat si, cu salariile compensatorii, am facut o mica sectie de prelucrare a laptelui in garajul casei noastre, care la acea vreme era in constructie. Banii primiti de la mina ne-au ajuns pentru constituirea firmei si plata unui avans pentru un bazin, o crinta si un smantanitor. Apoi am luat un imprumut de la banca si am inceput activitatea”, isi aminteste Liliana Girda, administratorul firmei.

In prima zi, compania a prelucrat 138 de litri de lapte, apoi a inceput sa colecteze de la vecinii care se ocupa cu cresterea animalelor. Astazi, ”Laptaria lui Marcel” are o cifra de afaceri de peste 1,5 milioane de euro si reprezinta interesele a peste 800 de mici producatori de lapte locali. Compania functioneaza ca o veritabila cooperativa, preluand laptele majoritatii locuitorilor comunei, care au optat pentru aceasta alternativa pentru ca cele doua fabrici de procesare din regiune achitau cu intarziere. O mutare inspirata, care asigura traiul unei comune intregi.

"Uitandu-ma inapoi, ceea ce am facut noi a fost o adevarata aventura dar si de-ar fi s-o iau de la capat, as face acelasi lucru. Incet Incet am inceput sa colectam lapte de la vecini, de la prietenii din satul natal si acum lucram cu producatorii din intreaga comuna. Am devenit cunoscuti, ne-am impus pe piata si am castigat increderea oamenilor, ceea ce ne-a ajutat sa deschidem si sa autorizam puncte de colectare si in comunele invecinate si sa ajungem sa prelucram, in ziua de azi, 15.000 de litri de lapte pe zi”, a mai spus Liliana Garda.

”Laptăria lui Marcel” a devenit, incet incet, un furnizor de incredere pentru marii comercianti, produsele sale putand fi cumparate din hypermarketul Cora Baia Mare. ”Nu reusesti sa cresti peste noapte, trebuie sa ai rabdare, noi suntem, adeptii pasilor mici. Parteneriatul cu Cora este pentru noi ca o centura de siguranta, care ne-a ajutat in mare masura sa ne crestem afacerea”, a spus Liliana Garda. Intreaga familie munceste in companie: Liliana si Marcel, impreuna cu cu cei trei copii si, nu in ultimul rand, bunica. Dar familia „Roxar” este mult mai mare, reprezentand aproape intreaga comunitate locala. Oameni frumosi si harnici care si-au dat seama ca doar impreuna vor reusi.