Germania a recunoscut joi seara pentru prima data 'genocidul' armean, prin vocea presedintelui sau Joachim Gauck, care a subliniat 'coresponsabilitatea' germana in aceasta crima, transmite AFP.

''Trebuie si noi, germanii, sa ne facem treaba in privinta memoriei'', a declarat seful statului german, care a evocat ''o coresponsabilitate si chiar, potential, o complicitate (a Germaniei) in genocidul armenilor''.

Gauck a participat la o ceremonie religioasa la Berlin, in ajunul manifestarilor oficiale de la Erevan cu ocazia centenarului masacrului comis de turcii otomani in perioada 1915 - 1917.

In prezent, Turcia nu accepta ca evenimentele tragice ce au avut loc la inceputul secolului trecut pe teritoriul ei actual sa fie catalogate drept genocid.

In timp ce guvernul de la Erevan sustine ca peste 1,5 milioane de armeni au fost ucisi atunci, autoritatile de la Ankara recunosc existenta a numai catorva sute de mii victime in randul armenilor, dar nu ca urmare a unei campanii sistematice si premeditate de exterminare in masa, ci doar din cauza razboiului in care turcii si armenii s-au gasit fiecare intr-unul din cele doua blocuri militare adverse, sustinand faptul ca masacre au fost comise in ambele tabere.