Petrolul terminase sezonul 1999-2000 destul de bine. Dupa un tur excelent si un loc doi pentru cea mai calduroasa iarna din ultimul deceniu, echipa antrenata atunci de Victor Rosca incheia campionatul pe un loc lipsit de griji. Nu a fost indeajuns pentru conducerea clubului, care a reziliat contractul cu antrenorul, doar pentru ca acesta juca prea defensiv.

Dupa ce Florin Bercea si-a dat cu parerea de nenumarate ori cu privire la posibilele asezari ofensive pe care Petrolul ar trebui sa le puna in practica, tot acesta a decis sa cumpere un tehnician care sa readuca spectacolul total pe Ilie Oana. Numele sau, Marin Barbu, cunoscut noua tuturor drept Magiun.

Grasanul indesat al carui palmares se baza doar pe o victorie demna de cartea recordurilor, 5-4 cu Dinamo, dupa ce fusese condus cu 4-0, avea o carte de vizita "impresionanta". Antrenase pe Foresta Suceava in Divizia A. Atat. Destule motive pentru ca el sa fie adus la Ploiesti, unde nu a rezistat decat sapte etape.

Magiun a fost de fapt un pas calculat al conducerii, care a adus la Ploiesti un incompetent caruia nu a mai fost nevoie sa-i puna bete in roate. Drumul inceput de Barbu trebuia continuat cu grija, pana la dezastrul final.

De ce e nevoie pentru a salva o echipa in criza? Chiar si un copil ne-ar raspunde ca de un antrenor experimentat, care a mai trecut prin asta si are pus la punct un plan de salvare, si de cateva achizitii. Ce a facut gestionarul sumelor pe care Petrom le pompa la Petrolul? L-a adus pe Costel Lazar, fostul jucator de glorie al clubului fiind la primul mandat ca antrenor principal.

El i-a fost preferat lui Grigore, desi despre cei doi s-a stiut pana in ultimul moment ca vor face echipa ca antrenori la Petrolul. Cu Lazar pe banca, alunecarea programata a Petrolului a continuat. Iarna i-a prins pe ploiesteni "dezbracati", iar finantatorul nu a scos nici un ban din buzunar pentru a mai cumpara niste haine.

Au sosit la Petrolul jucatori de Divizia C, deja plafonati, gen Duma, care evoluase pana atunci la Carpati Sinaia, in D, sau Gheorghe, de la Poiana Campina.

Desi tehnicianul a cerut alti jucatori, care sa reuseasca sa-i puna in practica ideile, conducerea nu a miscat nici un deget pana cu doua zile inainte de reluarea campionatului, cand i-a impus in primul unsprezece pe Giuchici, Suleap si Dragomir, acestia stricand pana si subreda omogenitate pe care Lazar o reusise in perioada de pregatire.

Se pare ca raspunsul finantatorilor la solicitarea antrenorului a fost "nu ne intereseaza Petrolul, avem alte prioritati." In opt etape, Costel nu a reusit mai nimic. A pierdut cu Steaua si Rapid, dar si cu Sportul, invingand pe Ceahlaul intr-un meci aranjat de conducere, care trebuia sa justifice si sa deconteze "eforturile" facute pentru salvarea corabiei.

Scorul a fost atunci 3-0, pasele ploiestenilor fiind acompaniate cu "ole-uri" peiorative venite din tribune.

Un alt meci confirma insa ca s-a facut totul la nivelul conducerii pentru ca echipa sa retrogradeze. Cel cu UMT, din tur. Un om de incredere al conducerii le-a spus atunci mai multor jucatori de baza ca partida este deja aranjata si ca ei trebuie sa stea linistiti, pentru ca vor castiga. O asemenea informatie data fotbalistului roman are efectul scontat.

Petrolul a pierdut cu 0-2 acea partida si s-a adancit in zona nisipurilor miscatoare.

Pentru a nu da de gandit suporterilor, care puteau ajunge la concluzia ca totul este planuit pentru ajungerea in Divizia B, conducerea l-a demis pe Lazar, compromitandu-i acestuia o cariera care nici nu o incepuse. Antrenorul a ramas angajat al clubului, primind in continuare salariu pentru urmarirea meciurilor echipelor de copii si juniori.

In scena a intrat presedintele Eugeniu Goicea, care l-a readus la club dupa indelungi discutii pe Victor Rosca, in incercarea de a salva echipa chiar impotriva vointei finantatorilor, fapt care i-a atras destule probleme, pe care le vom afla in episoadele urmatoare. Nu pierdeti relatarea ultimelor 12 etape pe care adevarata echipa a Petrolului le-a petrecut in Divizia A.

Departamentul de Investigatii