Ciudate sunt, uneori, caile justitiei in Romania. Justitie care porneste, teoretic, de la nivelul anchetei pe care trebuie sa o inceapa organele de politie. Acestea ar trebui sa primeasca plangerea unei persoane care considera ca i-au fost incalcate drepturile.

Atunci cand politistii dicteaza declaratia unei victime, ba, mai mult, incearca sa o convinga sa nu mai depuna plangere impotriva celui acuzat de viol, lucrurile devin din ce in ce mai ciudate. Mai ales cand politistii "ancheteaza" suspectul la el acasa cand, in mod normal, ancheta trebuie sa se deruleze la sediul politiei.

O declaratie cu dus-intors

"Fostului meu prieten, Marius E., m-a sunat si mi-a spus ca este racit si sa ma duc pana la el sa stam de vorba. Am ajuns la el pe la ora 8, era si sora lui acasa, iar in alta camera dormea prietenul ei. A pus muzica si m-a apucat de mana, trantindu-ma pe pat. I-am spus sa ma lase in pace, ca am un prieten. A zis ca nu ma lasa si se razbuna pentru tot ce i-am facut.

Mi-a dat doua palme, am inceput sa plang, sa tip, iar el imi spunea de ce tip, sa auda vecinii cat e de bun la pat? Apoi a inceput sa ma muste, si cand a vazut ca ma opun mi-a spus ce faci, vrei sa-l chem si pe "Jidanu"?

M-a violat, apoi a vrut sa facem sex anal, m-am opus, sex oral, dar, spre norocul meu, a sunat telefonul si cand a inceput sa vorbeasca, am reusit sa fug pe hol si mi-am luat hainele.

Cand sa plec, mi-a spus ca daca scot un singur cuvant ma omoara, ma calca in picioare. Nu mi-am putut reveni o vreme si marti l-am cautat la Sectia 1 Politie pe d-l Ghiuta, pentru ca auzisem ca este un politist bun.

M-au pus sa dau o declaratie si una catre comandant. In birou cu Ghiuta mai era un politist, Mihai Spiridon, care ma cunostea si le-a spus la toti ca sunt verisoara lui. Acesta mi-a spus ca sa nu afle parintii, i-am dat adresa, l-am intrebat daca nu trebuie sa merg sa-mi scot certificat medico-legal si a spus ca nu, daca tot vreau sa nu afle parintii.

Pe data de 3 martie, agentul Mihai Spiridon mi-a spus ca marti seara l-a chemat la politie pe Marius E. si l-a batut, ca acela s-a dus la medicul legist si a scos un certificat medical de 52 de zile ingrijiri. I-am spus ca eu nu ma multumesc ca l-au batut.

Spiridon a spus ca imi da un milion de lei si eu am ramas muta, cum, un milion pentru ce mi-a facut? Spiridon a afirmat ca imi mai da el de la el, ca si asa daca l-a reclamat ala o poate incurca. Dar tu nu mi-ai facut nimic, i-am spus. Joi dimineata, eram intr-un taxi si ma duceam cu prietenul meu la un avocat, sa reclam violul.

In fata la Piata Sud era parcata masina lui Marius E, iar vizavi, masina politistului Ghiuta. Prietenii mei l-au vazut pe Ghiuta cum s-a dus la masina violatorului. Ce cauta sa discute cu cel carte m-a violat?", povesteste R. I. M., eleva de 17 ani violata de fostul sau prieten.

Confuzie la Sectia 1 Politie: ori declaratie, ori plangere penala?

Vineri dimuneata, ne-am deplasat la Sectia 1 Politie, la comandantul acestei unitati, comisar sef Constantin {osu. L-am intrebat daca stie de vreun viol reclamat si inregistrat petrecut pe data de 1 martie, si a raspuns ca nu. I-am spus ca doi politisti din Sectia 1 stiu de asa ceva, Ghiuta si Spiridon.

Acestia au afirmat in fata sefului Sectiei 1 ca n-a fost vorba despre o plangere penala, ci doar despre o declaratie data de o fata! Am insistat asupra acestui aspect si ni s-a mentionat clar, a fost vorba despre o declaratie, nu despre o plangere. Insusi comisarul sef {osu a confirmat acest lucru. {i drept dovada, a tras o copie la xerox dupa declaratia fetei. "Subsemnata...In ziua de 02.03.

2004, in jurul orelor 10, 30 m-am prezentat la Sectia 1 Politie impreuna cu prietenul meu pentru a reclama faptul ca in ziua de 01.03.2004 am fost victima infractiuni de viol comisa de un tanar de aproximativ 20 de ani care stiu ca-i spune Marius si locuieste in zona mea.

In timp ce stateam la politie m-am gandit daca este bine sa mai depun declaratie si gandindu-ma ca pe viitor aceasta o sa ma afecteze atat pe plan profesional cat si in viata civila nu mai doresc sa depun plangere impotriva persoanei mai sus mentionate pentru savarsirea infractiuni de viol...Atata declar sustin si semnez". Copia se afla in posesia noastra.

Toti cei aflati in biroul sefului Sectiei 1 Politie au spus ca n-a fost vorba despre o plangere, de aceea nu s-a inregistrat, ci de o declaratie.

Declaratia s-a metamorfozata subit in plangere penala!

R.I.M ne-a spus, dupa ce a vazut declaratia data in fata "organului", ca aceasta i s-a dictat. "Cum puteam sa spun eu ca nu-l cunosc pe Marius si nu-i stiu numele, dupa ce am fost prietena cu el?, spune fata. Mi s-a dictat ce sa scriu, uitati, mi-au notat si numarul de telefon pe hartie".

Conform intelegerii avute in dimineata zilei de vineri, agentul Spiridon ne-a vizitat la redactie atunci cand l-am anuntat ca fata violata si parintii ei sunt prezenti la redactie. "Organul" n-a venit singur, ci insotit de prietena sa care, culmea,

era verisoara cu "violata" si pe care politistul o cunostea si pe ea si pe familia ei, de care a vrut s-o "protejeze"! In sediul Sectiei 1 spunea ca nu o cunoaste, acum, cand a dat ochii cu parintii fetei, la care fusese imediat dupa ce aceasta fusese la politie, a continuat sa nege orice amestec! "Este sau nu declaratia ta?", a intrebat-o agentul pe fata.

"Am scris-o eu, e adevarat, dar voi mi-ati dictat ce sa scriu", a venit replica lui M.I.R.

Cireasa pe tort a fost pusa atunci cand agentul Spiridon ne-a comunicat faptul ca plangerea fetei a fost inregistrata(!) si ne-a aratat originalul declaratiei fetei data pe 2 martie, cu rezolutie pusa de comisarul sef de inregistrare a plangerii, imediat dupa plecarea noastra din sediul Politiei! Conform celor spuse dimineata, "sa nu confundam declaratia cu plangerea", pe baza carei plangeri

s-a declansat ancheta? In declaratie scrie negru pe alb "nu mai doresc sa depun plangere", atunci cum ramane cu afirmatia ca ancheta se declanseaza la plangerea prealabila a victimei?

Intrebari fara raspuns

Ce au cautat cei doi agenti de politie, Mihai Spridon si Ovidiu Ghiuta, la domiciliul lui Marius E., acuzat de viol, unde au stat mai bine de o ora ? In noul cod de procedura penala s-a introdus o prevedere potrivit careia infractorul sa fie audiat la el acasa? Ei au fost vazuti si chiar fotografiati in timp ce intrau si ieseau din blocul in care locuieste cel acuzat de viol.

De ce s-au grabit politistii cu audierile dupa ce in diminineata zilei de ieri nici nu aveau de gand sa declanseze vreo ancheta? Intrebari la care poate, nu vom primi raspuns nicioadata.