Inca inainte ca ziua de 8 Martie sa se insinueze in atmosfera, primarele, cu bratele doldora de flori, tot numai zambet si voie buna, vizita institutiile de invatamant ale urbei. Tinta era precisa si destul de... electorala.

Profitand de faptul ca ne aflam in luna martie, foarte atent la semnificatiile unor zile ale lunii, Stefan Silochi a descins marti, 2 martie, in "forta", la Colegiul National "Costache Negri" si la scolile din oras. Mai multe semnale primite la redactie ne-au relevat faptul ca directorul colegiului in cauza, Teodora Sotcan, o infocata pesedista, cu o vechime de doar... trei saptamani in partid, l-a ateptat in mod special pe Silochi. Dupa o scurta vizita pe la cabinetul directorial, Silochi si Sotcan s-au indreptat spre salile de clasa pentru a se da in spectacol, dupa toate canoanele scalambaielilor pesediste. Primarul galanton, secondat de Teodora Sotcan, a deranjat orele, intrand peste profesorii de la clasa, fara sa se anunte in prealabil.

Agitatia a fost totala, profesorii neavand curajul sa protesteze, de teama directoarei, care se afla intr-o dispozitie de zile mari. Foarte radioasa, Teodora Sotcan a tinut sa le precizeze colegilor ca primarul le ofera acele flori, ca si cum acest fapt nu ar fi fost evident.

Reactii cu degetul la gura

"Dupa ce ca aveam ceva important de predat, m-am trezit cu primarul, care a venit incarcat cu flori. Nu am putut sa spun nimic, mai ales ca a oferit flori elevelor. Cert este ca ora mea s-a dus pe apa sambetei. In clasa si pe coridoare era mare vanzoleala.

Dupa plecarea lor, unii elevi mi-au spus ca nu e corect faptul ca primarul isi face campanie electorala", ne-au explicat cateva profesoare de matematica, fizica, chimie, sport, biologie, romana, istorie, geografie, tehnologie si alte stiinte speciale si exacte, care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Un aspect deosebit de interesant este acela ca, spre deosebire de anul trecut, cand numai profesoarele au primit flori din partea Primariei Targu Ocna, anul acesta au primit roadele atentiei acestei institutii si elevele colegiului, ba chiar si pispireii de clasa a V-a si a VI-a, care si-au dat seama cat de ridicol poate fi Silochi atunci cand isi propune.

Initiativa primarului este cu bataie lunga. Silochi si Sotcan au intrat, fara nici o jena, de-a dreptul, peste profesoarele care isi tineau orele, pentru a oferi "floricele" social-democrate. Nu a scapat de aceasta operatiune de captatio benevolentiae nimeni din colegiu, nici femeile de serviciu, care au primit, si ele, flori de la edilul in exercitiu. Baiat fin, n-avem ce spune.

Abureli directoriale

De cealalta parte, directorul adjunct al Colegiului "Costache Negri", Virginia Barut, ne-a oferit o versiune romantica a lucrurilor, in momentul cand am cerut explicatii fata de cele petrecute intr-o institutie de invatamant care, prin lege, este apolitica.

"Este adevarat ca domnul primar a oferit flori cu ocazia zilei de 1 Martie, dar acest lucru s-a facut in pauza mare, fara a fi deranjate orele de curs. Nu cred ca acest fapt poate fi interpretat ca un gest ce ar tine de o campanie electorala", a precizat adjunctul.

Este foarte greu de crezut ca primarul a avut timp sa ofere flori celor cateva sute de eleve doar pe parcursul pauzei mari. In momentul in care ne-am interesat de inregimentarea politica a directorilor colegiului, Virginia Barut a recunoscut, cu o voce ezitanta, ca atat ea cat si Sotcan sunt inscrise in PSD. Ceea ce explica totul.

Campanie pe banii sindicatului FEN?

Aidoma eroinei dintr-un film romanesc al anilor ‘ 80, Silochi a mers mai departe. A convocat o mare paranghelie, la restaurantul detinut de a sa odrasla, Dorian. Profesorii din urbe au fost invitati, cu mic, cu mare, sa deguste o friptura stropita cu vinisor, berica ori alte cele de la Bachus din "playlist ".

Dascalii au fost invitati la masa la Lorion, nu de Silochi, ci de Virginia Ionas, liderul sindicatului FEN (Federatia Educatiei Nationale) pe judet. Tovarasa Ionas, in virtutea inaltei sale pregatiri de ospatar, se si vedea cu sortulet si bonetica albe, ca in anii ei de glorie: "vine fata, domnule Silochi!".

A invitat toti profesorii la restaurantul Lorion, de parca nu ar mai fi fost alt restaurant in Targu Ocna. Silochi, mai diplomat si mai harsit intr-ale politichiei, arunca, pe sub mustati, invitatii in aceeasi directie. Chermeza a debutat inca de joi, 4 martie, de dimineata si a tinut "zi de vara pana-n seara".

Invitatii au fost asteptati de Silochi, personal, in usa Restaurantului Lorion si nu de liderul de sindicat Ionas. In tot acest timp, masina institutiei, o eleganta Nubira, cu o istorie foarte palpitanta, a stat numai la dispozitia primarului petrecaret, ca deh, totul e pe banii contribuabililor din Targu Ocna, indiferent de orientarea lor politica.

Cert este ca aranjamentul dintre Ionas si Silochi a avut picioare scurte. Din banii profesorilor s-a mancat si s-a baut pana la loc comanda si s-a facut si vanzare in beneficiul lui Dorian.Cel putin, asa ne-au marturisit numerosi dascali. Halal sindicat! Of, viata mea ! Din program nu a lipsit un potpuriu de manele, interpretate de asi ai genului.

Silochi a tropotit toata ziua, hopai-tupai, in ritmul melodiilor tiganesti, nu unguresti cum e el invatat. De altminteri, in tineretea lui revolutionara, Silochi a batut vertiginos la tobe prin Slanic si pe la chermeze, ca sa mai castige si el un ban, ca avea "famelie mare si renumeratie dupa buget, mica", vorba lui nenea Iancu.

In vremea aceasta, Dorian Silochi putea fi vazut stand de garda in usa, ca nu cumva sa se aciueze pe acolo vreun membru al altui partid.. Petrecerea a tinut pana seara tarziu, cu cantece, voie buna si multe, multe promisiuni electorale. Oricum, la Targu Ocna, institutiile de invatamant sunt vizate, in sens electoral, cam de multa vreme.

Virginia ne inchide telefonul

Incercand sa auzim si opinia liderului FEN, Virginia Ionas, am avut neplacuta surpriza sa ni se inchida telefonul in nas. "Domnule redactor, eu nu dau lamuriri prin telefon", asa a raspuns, cu o greata monumentala,Virginia Ionas. La repetarea apelului, aceasta a tinut sa precizeze: "Domnu’, eu nu va cunosc. Haideti sa ne intalnim".

Va anuntam doamna lider de sindicat ca nu dorim sa ne intalnim cu dumneavoastra pentru simplul motiv ca nu avem nevoie de nici o masa la Lorion, eventual din banii profesorilor, si nici de niscaiva atentii.