Inspectorul principal Irinel Dogaru, din cadrul Biroului de Investigatii Criminale a Politiei municipiului Bacau, se poate considera printre cei care au modificat Codul Penal al Romaniei, el desfiintand violul ca infractiune si transformandu-l in contraventie.

In ziua de 17 decembrie 2003, politistul bacauan a intocmit un proces verbal de contraventie, seria AT, nr. 2253927, pe numelele lui Dorel G.

"In ziua de 26 septembrie 2003, impreuna D. Constantin, zis Dinu, in discoteca (...), pe fondul consumului de alcool, au acostat-o pe numita C. Liliana Codrina, pe care au injurat-o si amenintat-o cu acte de violenta, pe care au condus-o la Rest.( ...) Hemeiusi, unde au agresat-o fizic, iar Ghinda Dorel a obligat-o sa intretina raport sexual. Faptele comise sunt prevazute de art. 2, pct. 1, Lg. 61/1991...Stabilesc amenda 20.000.000 lei....".

Asadar, violul sau tentativa de viol au devenit, dupa cunostintele insp. pr. Dogaru, contraventii.

Ghiveci din Legea 61 si Codul Penal

"Raportul sexual cu o persoana de sex feminin, prin constrangerea acesteia, profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa" face parte din Capitolul III, "Infractiuni privitoare la viata sexuala", stipuleaza art. 197 Cod Penal si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

Politistul bacauan a revolutionat in acest fel modul de aplicare a legii, amestecand cu "mixerul" (pixul) Legea 61 si Codul Penal. Procesul verbal respectiv ridica multe semne de intrebare.

In primul rand a fost intocmit la trei luni de la fapta respectiva, ceea ce nu incalca deloc prevederile legale, dar daca era vorba despre viol, si exista plangere penala, cercetarile trebuiau demarate din septembrie nu din decembrie.

Comisar sef Nelu Nita, comandantul Politiei municipiului Bacau, ne-a declarat: "A fost un dosar penal intocmit pentru viol dar fata si-a retras plangerea si Parchetul a dat NUP, ramanand doar amenda". Dorel G. sustine insa ca a facut contestatie, n-a primit nici un raspuns de la Judecatorie de patru luni si nici nu a ajuns la el un alt proces verbal de sanctiune contraventionala.

Si acest lucru in timp ce D. Constantin, care a contestat si el procesul verbal intocmit, dar in care nu se pomenea nimic despre "raport sexual", a primit un raspuns de la Judecatorie, fixandu-i-se si un termen. Daca politistul bacauan se oprea la doar enumerarea faptelor care intra sub incidenta Legii 61, era de-ajuns si justifica amenda.

Asa, amestecand gesturile obscene cu raportul sexual a inventat un nou act juridic: "A 61-a Legea a Codului Penal"!