Dr. Stephen Whiteheadde de la Universitatea Keele din Marea Britanie a studiat vreme de 15 ani barbatii, iar rezultatul acestui studiu a fost o carte numita „Numeroasele chipuri ale barbatilor“, in care profesorul prezinta, cu umor, 27 de tipuri masculine.

Whitehead descrie, in opera sa proaspat editata in Anglia, fiecare tip de barbat in detaliu si da indicatii de genul – „poti avea incredere in el“, „vrea sa se casatoreasca“, „ce tip de femeie doresc“ sau „sint buni de tata“.

Profesorul mai spune care dintre aceste tipuri profita, care sint buni prieteni, si cum pot fi alesi barbatii in functie de aceste categorii.

„Fiecare barbat se schimba in timpul vietii, chiar daca nu doreste asta“, spune dr. Whitehead care marturiseste ca, vreme de mai multi ani, a fost tipul „turistuluI“, care nu dorea „sa se lege“, dar ca astazi a ajuns „asezat la casa lui, fericit si plicticos“.

„Dar, atrage el atentia, „nici un barbat nu reuseste sa atinga un stadiu final de masculinitate, sa se conformeze perfect unui tipar. Isi va da intotdeauna toata silinta, incercind sa se conformeze unui tipar in care se regaseste“.

Dr. Whitehead spera ca volumul va fi de un real folos femeilor. „Barbatii pot fi foarte macho cu prietenii, dar timizi in fata mamelor lor“, spune expertul britanic. „Isi pot iubi foarte mult copii, dar rareori sa dovedeasca aceasta afectiune. Ca sa ii intelegi, trebuie sa intelegi, de fapt, ca viata lor este definita de felul in care au fost crescuti, nu de natura lor.

Masculinitatea nu este ceva cu care barbatii se nasc“.