Pe zi ce trece, situatia de la "Avicola" Iasi devine din ce in ce mai grava. Dupa ce saptamina aceasta conturile firmei iesene au fost blocate din cauza unei datorii de 22 miliarde de lei catre o fima din Ungaria, o bomba si mai mare sta sa fie detonata.

Din cauza datoriilor "Avicola", anuntata preluare a firmei de catre colacul de salvare Gigi Becali, patronul clubului de fotbal Steaua, este din ce in ce mai incerta.

Surse apropiate fabricii iesene ne-au declarat ca tranzactia prin care Gigi Becali urma sa preia friiele "Avicola" nu s-a perfectat inca. Aflind de existenta datoriilor societatii (n.r.

279 miliarde lei, conform datelor din bilantul depus la jumatatea anului trecut), Becali le-a spus celor de la APAPS ca doreste sa preia contractul de privatizare al "Avicola" de la "Koala Senior", firma bacauanului Florinel Camara, dar numai dupa curatarea societatii iesene de datorii.

Cum cei de la APAPS nu i-au dat un raspuns, situatia a ramas in coada de peste. Contactat telefonic in cursul zilei de ieri, Gigi Becali ne-a transmis ca situatia de la "Avicola" a devenit incerta si ca nu doreste sa faca mai multe declaratii pe aceasta tema.

Neparafarea nici unui act la APAPS referitor la preluarea firmei iesene ne-a fost confirmata de chiar institutia in cauza. Dupa anuntarea in presa a tranzactiei, "Ziarul de Iasi" a inaintat o adresa catre APAPS prin care solicita mai multe informatii referitoare la tranzactie.

Raspunsul a fost ca dupa incheierea contractului de privatizare cu "Koala Senior", acesta nu a suferit nici o modificare.

Contactat telefonic pentru a clarifica situatia in care se afla "Avicola", Florinel Camara a refuzat sa dea declaratii presei.

In prezent, "Avicola" are conturile blocate de catre o firma din Ungaria. Pentru furnizarea de furaje, societatea ieseana a emis, in luna decembrie a anului trecut, 6 bilete la ordin in valoare de 20,188 miliarde lei. In februarie, cind s-au dus cu biletele la banca, reprezentantii "Vitafort" au descoperit ca in conturile "Avicola" nu se afla lichiditati.

Firma ungara a investit biletele la ordin cu titlu executoriu, dupa care a trecut la blocarea conturilor firmei iesene. In cazul in care nu se vor plati banii, se poate ajunge pina la recuperarea datoriei din vinzarea la licitatie a activelor "Avicola". (N.M.)